Dynamisch energiecontract, wat is dat?
Een dynamisch energiecontract beloont slim verbruik met lagere prijzen. Je betaalt namelijk de fluctuerende uurprijzen voor stroom, wat betekent dat je tijdens dalmomenten veel goedkoper uit bent.
Hoe werkt een dynamisch energiecontract?
Met een dynamisch energiecontract betaal je de actuele energieprijzen, die veranderen om het uur voor stroom, en om de dag voor gas. Energieprijzen worden bepaald door vraag en aanbod, waardoor er op momenten met veel aanbod dalmomenten ontstaan. Tijdens die dalmomenten zijn de prijzen lager, en kun je besparen door je stroomslurpers zoals de (vaat)wasmachine aan te zetten.
Meer weten? Lees: hoe werken dynamische energieprijzen?
De voor- en nadelen van een dynamisch energiecontract
Zoals ieder soort energiecontract zijn er voor- en nadelen aan een dynamisch energiecontract verbonden.
De voordelen van een dynamisch energiecontract
- Lagere tarieven dan traditionele energiecontracten. Dat komt omdat je geen risicomarges betaalt voor je verbruik.
- Dalmomenten waardoor je extra kan besparen op de goedkope momenten van de dag. Via de app houd je gemakkelijk de energieprijzen van vandaag en morgen bij.
- Balans op het stroomnet. Door stroom te verbruiken op de goedkoopste momenten, help je ook nog eens om het stroomnet in balans te houden.
- Flexibiliteit, met dynamische tarieven zit je namelijk nergens aan vast. Je kunt overstappen zonder opzegtermijnen of boetes.
- Toegang tot slimme oplossingen zoals slim laden, slimme thuisbatterijen, en bespaar inzichten.
Wat zijn de nadelen van een dynamisch energiecontract?
Het nadeel van een dynamisch energiecontract is het mogelijke stijgen van de energieprijzen. Omdat je tarieven altijd gebaseerd zijn op de energiebeurzen, kan het zijn dat de prijzen sneller stijgen dan met een variabel of vast contract. Daar staat natuurlijk ook tegenover dat ze sneller dalen dan traditionele energiecontracten, zoals dat in 2023 gebeurde.
Er bestaan ook veel misverstanden over dynamische energie, zoals dat je in de winter veel duurder uit bent, of dat het niet goed te combineren is met zonnepanelen.
Wat is het verschil tussen een dynamisch en een variabel en vast energiecontract?
Naast vaste en variabele contracten heb je tegenwoordig dus ook het dynamische energiecontract. Energie vergelijken wordt er niet makkelijker op, want wat is nou het verschil tussen de drie?
Met een vast energiecontract betaal je voor een bepaalde periode vaste tarieven – meestal 1 tot 3 jaar. Je vraagt je dan misschien af: waarom geen vast energiecontract? Dat komt omdat je op lange termijn meer betaalt voor de zekerheid van vaste prijzen.
Met een variabel energiecontract veranderen je tarieven eens in de zoveel tijd, vaak twee keer per jaar. Je beweegt zo een beetje mee met de energiebeurs, maar betaalt door risicomarges nog steeds te veel. Variabele leveranciers richten zich vaak op de ‘slapers’, mensen die geen zin hebben om over te stappen of andere zaken te regelen.
Een dynamisch energiecontract hanteert tarieven die per uur veranderen voor stroom, en dagelijks voor gas. Zo beweeg je met de energiebeurs mee, en betaal je nooit te veel voor je stroom en gas.
Wat heb je nodig voor een dynamisch energiecontract?
Je hebt voor een dynamisch energiecontract enkel een slimme meter nodig. Dat komt omdat de leverancier precies moet kunnen uitlezen wanneer en hoeveel stroom je verbruikt om je te laten profiteren van de fluctuerende uurprijzen.
Weet je niet zeker of je een slimme meter hebt? Lees: heb ik een slimme meter?
Een dynamisch energiecontract met zonnepanelen, kan dat?
Ja, zonnepanelen gaan prima samen met een dynamisch energiecontract. Net als bij vaste of variabele energiecontracten kun je profiteren van lagere prijzen dankzij de salderingsregeling, en krijg je een terugleververgoeding voor je geleverde stroom.
Hoe werkt salderen bij een dynamisch energiecontract?
Heb je zonnepanelen op je dak? Dan zal je vast vragen hebben over hoe salderen werkt met een dynamisch energiecontract. Salderen bij NextEnergy werkt net iets anders dan je gewend bent. Het wegstrepen van de energiebelasting werkt nog gewoon op jaarbasis. Dat wil zeggen dat als je aan het einde van het contractjaar een netto verbruik van nul hebt, je ook geen cent energiebelasting betaalt.
De terugleververgoeding die je ontvangt is echter gebaseerd op de huidige beursprijzen, net als de tarieven die je betaalt. In een notendop ontvang je voor teruglevering de huidige beursprijs, minus de inkoopvergoeding voor stroom (ongeveer 2 cent). Daar staat wel tegenover dat je met een dynamisch energiecontract geen maandelijkse terugleverkosten betaalt. Op basis van je teruglevering kan dat zo honderden euro’s per jaar schelen.
Een dynamisch energiecontract en andere apparaten
Hoe meer je jouw verbruik kan sturen, des te voordeliger een dynamisch energiecontract wordt. Dat geldt nog meer voor apparaten die veel stroom verbruiken.
Warmtepomp
De warmtepomp is een populaire optie voor het gasvrij verwarmen van je woning. Met een dynamisch energiecontract kan je gemakkelijk besparen op het gebruik daarvan door op goedkope uren de pomp aan te zetten. Met goede isolering blijft die warmte uren binnen, en bespaar je dus op verwarmen tijdens piekmomenten.
Thuisbatterij
Een thuisbatterij werkt het beste met een dynamisch energiecontract. Dat komt omdat de batterij kan worden opgeladen tijdens de goedkope uren, waarna je piekmomenten in de avond kan vermijden door de stroom binnen de batterij te verbruiken.
Daarnaast kan je met dynamische energie ook handelen op de onbalansmarkt via de NextEnergy gateway. Daarmee bespaar je niet alleen op stroom, maar kan je er ook aan verdienen.
Elektrische auto en laadpaal
Een elektrische auto is voor veel huishoudens de grootste energieslurper, vooral als deze met een laadpaal thuis wordt opgeladen. Met dynamische prijzen kan je tijdens dalmomenten tot wel 13 euro per volle laadsessie besparen.
Om dat makkelijker te maken, krijg je via de NextEnergy app toegang tot slim laden. Door je auto te verbinden met de app zorgt het slimme algoritme ervoor dat jouw auto wordt opgeladen op de goedkoopste momenten van de dag.
Gasapparaten
Lage tarieven, dalmomenten, geen maandelijkse kosten voor zonnepanelen — erg fijn, maar hoe zit het met gas? Ook daar ben je goedkoper uit met een dynamisch energiecontract. Hoewel er geen slimme bespaarmomenten zijn zoals met stroom, betaal je nog steeds de actuele gasprijzen, en daar ben je een stuk goedkoper mee uit. Net als met stroom betaal je namelijk geen risicomarges over je verbruik.
In 2023 waren onze dynamische gasprijzen wel 45 cent goedkoper dan het variabele gemiddelde (bron: CBS). Met een gemiddeld gasverbruik van 1.140 m3 per jaar scheelde dat 513 euro!
Wat kost een dynamisch energiecontract?
Jouw termijnnota’s worden bepaald op basis van je verwachte verbruik, maar in de praktijk zal je verbruik natuurlijk altijd een beetje afwijken. In de NextEnergy app kan je altijd jouw verbruik en gemaakte kosten bijhouden, maar wat als je bijvoorbeeld wilt weten hoeveel je jaarlijks uitgeeft aan TV kijken? Het berekenen van stroomkosten hoeft geen moeilijke som te zijn.
Stap 1: ontdek het stroomverbruik van het apparaat;
Stap 2: ontdek ook het sluipverbruik;
Stap 3: bepaal de gemiddelde prijs van 1 kWh stroom;
Stap 4: vermenigvuldig het verbruik met de gemiddelde stroomkosten.
Rekenvoorbeeld:
Je wilt weten hoeveel je wekelijks uitgeeft aan stofzuigen. Je gebruikt de stofzuiger twee keer per week een half uur, oftewel één uur per week. Je zoekt de specificaties van het apparaat op internet en ziet dat het 600 watt per uur verbruikt.
Snel omgerekend (600 / 1.000) weet je dat de stofzuiger wekelijks 0,6 kWh verbruikt.
Wanneer is stroom het goedkoopst bij een dynamisch energiecontract?
In de praktijk zal je vooral in de middag kunnen profiteren van extra goedkope energie. Dat komt omdat de energietarieven worden bepaald door vraag en aanbod. In de middag wordt de meeste zonnestroom opgewekt, wanneer je slim kan inspelen op dalmomenten. Via de NextEnergy app houd je de actuele energieprijzen gemakkelijk bij.
Wat betekent een dynamisch energiecontract voor het termijnbedrag?
Je termijnbedrag wordt bepaald door je verwachte jaarlijks verbruik. Sommige dynamische energieleveranciers werken met termijnbedragen die iedere maand veranderen. Je betaalt maandelijks minder in de zomer, en juist meer in de winter.
Om nare verrassingen te voorkomen, betaal je bij NextEnergy iedere maand hetzelfde. Je geniet nog steeds van dynamische tarieven, maar betaalt een vaste maandelijkse prijs. Aan het einde van je contractjaar worden je termijnbedragen verrekend met je daadwerkelijke kosten.
En hoe zit het met terugleveren bij negatieve prijzen?
Het idee dat je met een dynamisch energiecontract veel geld moet betalen wanneer het zonnetje lekker schijnt, is een misverstand. Ja, het klopt dat je bij negatieve beursprijzen ook een negatieve terugleververgoeding ‘krijgt’, oftewel een paar cent betaalt. Gelukkig valt dat wel mee. In 2023, een van de zonnigste jaren in tijden, waren de beursprijzen negatief in 10% van de zonuren. Je zonnepanelen blijven dus gewoon rendabel.
Wanneer is een dynamisch energiecontract interessant?
Of een dynamisch energiecontract verstandig is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Je haalt de meeste besparingen uit het slim sturen van je verbruik, maar ook met ‘gewoon’ verbruik ben je meestal goedkoper uit. Je betaalt met een dynamisch contract namelijk geen risicomarges die door traditionele energieleveranciers in rekening worden gebracht.
Dynamisch energiecontract: ervaringen van anderen
Dynamische tarieven zijn nog vrij nieuw in Nederland, dus het is logisch dat je benieuwd bent naar hoe het anderen bevalt voordat je wilt overstappen op dynamische energie.
98% van onze klanten raden onze dynamische tarieven aan, en geven ons gemiddeld een 9.
397 onafhankelijke beoordelingen via Klantenvertellen.nl
98% beveelt NextEnergy aan
Dynamisch energiecontract vergelijken bij verschillende aanbieders
Het is altijd goed om verschillende energieleveranciers en contracten met elkaar te vergelijken, maar er zijn wat dingen om op te letten.
Denk bijvoorbeeld aan de tijd van het jaar. In 2023 hebben veel Nederlanders hun energietarieven vastgezet omdat ze bang waren voor stijgende tarieven in de winter. Prijzen bleven echter dalen, waardoor ze nu vastzitten aan een contract dat erg duur is, vooral in de goedkopere zomermaanden.
Dat geldt nog meer als je een variabel energiecontract wilt vergelijken. De tarieven voor variabele contracten veranderen namelijk meestal twee keer per jaar, vaak in januari en juli. Een goede deal in november zal dus al snel duurder kunnen worden. Variabele energiecontracten mikken namelijk op de ‘slapers’, huishoudens die liever niet overstappen van leverancier.
Dynamische energie volgt altijd de beursprijzen, dus het is logisch dat de tarieven van verschillende leveranciers dicht bij elkaar liggen. Toch zijn er kleine verschillen om op te letten bij het vergelijken van dynamische leveranciers, namelijk de vaste leveringskosten en de inkoopvergoeding.
De vaste leveringskosten zijn vaste bedragen die je maandelijks betaalt voor stroom en gas, ongeacht wat je verbruik is. Je betaalt vaak tussen de 5 en 10 euro per maand, per aansluiting.
De inkoopvergoeding is een klein bedrag dat je betaalt per kWh stroom of kuub gas dat je verbruikt. Bij NextEnergy betaal je bijvoorbeeld (incl. btw):
- Vaste leveringskosten: € 5,99 per aansluiting
- Inkoopvergoeding stroom: € 0,0219
- Inkoopvergoeding gas: € 0,0799
Een vuistregel voor het vergelijken van dynamische energieleveranciers: let bij hoog verbruik (jaarlijks meer dan 3.200 kWh) vooral op de inkoopvergoeding, en bij lager verbruik juist op de vaste leveringskosten.
Een dynamisch energiecontract afsluiten bij NextEnergy
Als het goed is weet je nu alles over het afsluiten van een dynamisch energiecontract. Klaar om de stap te maken? Je hebt jouw persoonlijke aanbod binnen een minuut berekend.
Heb je nog vragen? Onze klantenservice staat voor je klaar.
Veelgestelde vragen over een dynamisch energiecontract
Wanneer kiezen voor een dynamisch energiecontract?
Een dynamisch energiecontract is het gunstigst wanneer je jouw stroomverbruik kan sturen. Hoe meer je kunt sturen, des te meer je kan profiteren van dalmomenten. Verder zijn de gasprijzen gemiddeld lager dan met traditionele energiecontracten, waardoor je ook op gas bespaart.
Is een dynamisch energiecontract gunstig?
Een dynamisch energiecontract is voor de meeste huishoudens gunstig omdat je geniet van lagere energietarieven, en extra kan besparen tijdens dalmomenten. Het is minder gunstig als je het niet erg vind om extra te betalen voor zekerheid, zoals bij een vast energiecontract.