6/3/2024

Is een dynamisch energiecontract verstandig voor jou?

Man zit op bruine leren bank, gebruikt smartphone in een woonkamer met planten en moderne inrichting.

De energiemarkt is continu in beweging, met nieuwe technologieën, fluctuerende prijzen en een groeiende focus op duurzaamheid. Dat heeft ook een nieuw soort energiecontract geïntroduceerd: het dynamische energiecontract. Maar is dynamische energie verstandig voor jou? Daar duiken we in dit artikel op in.

Hoe werkt dynamische energie?

Met een dynamisch energiecontract betaal je niet één vaste prijs voor stroom of gas. De gasprijzen veranderen op dagbasis en de stroomprijzen zelfs om het uur. Door je verbruik te sturen, bijvoorbeeld door je elektrische auto in de middag op te laden, kan je een stuk goedkoper uit zijn dan met een variabel of vast contract.

Dat is de basis van dynamische energie, maar er komt natuurlijk nog veel meer bij kijken. Dynamische prijzen zijn namelijk vaak in de basis al goedkoper dan vaste of variabele energiecontracten, en laten je gebruikmaken van slimme technologie.

Dynamische energie was in 2023 veel goedkoper

Gemiddeld was dynamische stroom in 2023 50% goedkoper dan variabele contracten, en gas 42% goedkoper. Daar zijn twee belangrijke redenen voor.

Allereerst beweeg je met dynamische energie mee met de markt. In 2023 begonnen de energie beursprijzen erg snel te dalen ten opzichte van het jaar daarvoor, maar daar merkten de meeste huishoudens in Nederland weinig van. 

Op 1 maart 2023 had 71% van Nederland een variabel energiecontract (bron: ACM energiemonitor). Omdat variabele contracten meestal eens in de zes maanden van prijzen veranderen, betaalden deze huishoudens eigenlijk nog de torenhoge 2022 prijzen. Met een dynamisch energiecontract had je meteen kunnen profiteren van het snelle dalen van de prijzen, en was je goedkoper uit.

Daarnaast betaal je voor dynamische energie geen verborgen kosten. Omdat traditionele energieleveranciers jouw energietarieven over een langere periode vastleggen, rekenen zij risicomarges om henzelf in te dekken. Sinds je met dynamische energie geen vaste prijzen betaalt, hoeven deze risicomarges niet toegevoegd te worden aan de prijs. Het idee dat dynamische stroom alleen goedkoper is in de middag is daarom ook een misverstand.

Dynamische prijzen in 2024

En hoe zit het in 2024 met dynamische energieprijzen? Hoewel we geen glazen bol hebben om de toekomst te voorspellen, is dynamische energie nog steeds goedkoper dan variabele en vaste alternatieven. Wil je vergelijken? Je houdt de actuele energieprijzen van NextEnergy gemakkelijk bij.

Andere voordelen van een dynamisch energiecontract

Naast goedkopere basisprijzen zitten er nog andere voordelen aan dynamische energie. Je kan met een dynamisch energiecontract bijvoorbeeld gebruikmaken van slimmere technologie om jou het leven makkelijker (en goedkoper) te maken.

Wil je echt álles weten over dynamische tarieven? Lees dan onze complete gids over dynamische energiecontracten.

Slim laden met dynamische energie

Stel, je hebt een vast energiecontract en je werkt vandaag thuis. Jouw elektrische auto staat vanaf 12 uur ‘s middags in de garage op te laden, en daarvoor betaal je 30 cent per kWh — hetzelfde als wat je in de avond had betaald. Dat is niet echt logisch, want stroom is in de middag vaak goedkoper dan in de avond, waardoor je te veel betaalt.

Met dynamische energie kan je jouw verbruik aanpassen om te besparen, maar dat doe je niet alleen. Met slim laden neemt de NextEnergy app dat helemaal voor je over. Misschien zijn er vandaag wel twee uurtjes waarin de prijs 18 cent per kWh is. Op basis van jouw instellingen zorgt de app er automatisch voor dat jouw auto precies op dat moment wordt opgeladen.

Profiteer van dalmomenten

Nee, je hebt geen elektrische auto nodig om te profiteren van dalmomenten. Er zijn namelijk genoeg apparaten in het gemiddelde huishouden die je gemakkelijk kan sturen. Denk aan de wasmachine, de wasdroger, en de vaatwasser. Deze apparaten kan je meestal instellen om te draaien op een bepaald tijdstip. Met de NextEnergy app hou je gemakkelijk de actuele energieprijzen bij, en zie je ze ook voor morgen.

Moet je dan dag in dag uit de energieprijzen in de gaten houden? Nee hoor. Je kan namelijk dagelijkse prijsalerts ontvangen van de NextEnergy app. Je ziet in een handomdraai wanneer prijzen de volgende dag het laagst zijn, en kan zo gemakkelijk een wasje inplannen. Door slim je verbruik te sturen kan je tientallen, soms zelfs honderden euro’s per jaar besparen!

Altijd inzicht in dynamische energieprijzen

Traditionele energieleveranciers houden hun tarieven vaak een beetje vaag. Je krijgt een cijfer te zien en daar moet je het maar mee doen. Omdat dynamische energietarieven bijna volledig één op één worden doorgespeeld aan jou, weet je ook precies hoe de tarieven worden opgebouwd. Dat werkt ongeveer zo:

Je hebt de beursprijs, dat is de kale prijs waarvoor energie wordt ingekocht op de beurzen. Daar komt een inkoopvergoeding bij om de kosten voor het leveren van energie te dekken, deze worden bepaald door de energieleverancier. Daarna komen er overheidsheffingen bij, zoals de energiebelasting en btw. Dit kostenplaatje noemen we de beursprijs+, en die kan je altijd in de NextEnergy app bijhouden.

Denk naast de beursprijs+ ook aan de netbeheerkosten en de vermindering van de energiebelasting. Wanneer deze factoren in de prijs worden verrekend, krijg je de all-in prijs.

Een slimme thuisbatterij

Een thuisbatterij is de volgende stap naar de energietransitie, en daar kan jij ook nog eens van profiteren met een dynamisch energiecontract. Hoewel de ‘domme’ thuisbatterij nog niet rendabel is, kan je een slimme thuisbatterij in 6½ jaar terugverdienen.

Dat komt omdat een slimme thuisbatterij automatisch kan handelen op energiemarkten om zo op basis van een algoritme zo veel mogelijk rendement te realiseren. Een thuisbatterij wordt zo een slimme keuze voor jouw portemonnee én de rest van het land. Je helpt met jouw batterij namelijk ook onbalans op het net tegen te gaan.

Benieuwd naar het beoogde rendement per model? Bekijk hier het overzicht van onze slimme thuisbatterijen.

Altijd opzegbaar zonder boete

Een dynamisch energiecontract is altijd opzegbaar, en bij NextEnergy doen we niet aan opzegboetes. Je zit nergens aan vast, en kan overstappen wanneer je wilt.

Het nadeel van een dynamisch energiecontract

Er zitten veel voordelen aan een dynamisch energiecontract, maar hoe zit het met nadelen? Hoewel een dynamisch energiecontract eerlijker, slimmer, en over het algemeen goedkoper is dan alternatieven, zit er een mogelijk nadeel aan vast: fluctuerende prijzen.

Wanneer de beursprijzen stijgen, dan merk je dat met een dynamisch energiecontract direct. Dat is dan ook de reden dat sommige Nederlandse huishoudens huiverig zijn, en liever bij een vast of variabel contract blijven. Logisch, toch? Vooral na de snelle prijsstijgingen in 2021 en 2022. 

Maar zoom eens uit en kijk naar de energieprijzen op langere termijn, en je ziet dat deze stijging uniek was. De stroom- en gasprijzen stegen niet zomaar, maar door meerdere factoren die rond dezelfde periode gebeurden. Dat begon bijvoorbeeld na de COVID lockdowns, toen heel de wereld weer massaal meer ging verbruiken. Voeg daar de oorlog in Oekraïne aan toe, waardoor veel Europese landen stopten met Russisch gas importeren, en je ziet waarom vraag en aanbod compleet uit balans raakten.

Kijk bijvoorbeeld naar de actuele gasprijzen, en je merkt dat ze niet alleen lager waren dan de jaren daarvoor, maar ook stabieler. De periode van heftig schommelende prijzen voor klanten lijkt dus voorbij te zijn. 

Is dynamische energie slim voor mij?

Je weet nu beter wat je allemaal kan verwachten van een dynamisch energiecontract, maar is het wat voor jou? Aan de hand van een aantal scenario’s kijken we naar wanneer dynamisch de beste keuze is.

Ik wil goedkopere stroom en gas

Als je gemiddeld gewoon goedkoper uit wil zijn, kies dan voor dynamisch. Uit data van het CBS blijkt dat je in 2023 had kunnen profiteren van 50% goedkopere stroom en 42% goedkoper gas dan met een variabel energiecontract. Ook in 2024 liggen dynamische prijzen onder het variabele gemiddelde.

Kan jij jouw verbruik goed sturen, bijvoorbeeld door wasjes te programmeren of jouw auto door de middag op te laden? Dan is een dynamisch energiecontract een nóg slimmer idee omdat je van dalmomenten kan profiteren.

Ik wil van mijn zonnepanelen profiteren

Sinds kort zijn veel traditionele energieleveranciers begonnen met het rekenen van extra kosten voor hun klanten met zonnepanelen. Je betaalt tussen de 5 en 20 euro per maand op basis van jouw verwachte opwekking om de kosten van de leverancier te dekken. Dat vinden wij niet bepaald eerlijk. Bij NextEnergy betaal je dan ook geen extra kosten voor het hebben van zonnepanelen.

Ik wil vaste energietarieven

Wil je jouw tarieven voor een zo lang mogelijke periode vastzetten en er verder niet meer over nadenken? Dan is dynamisch niet waar je naar op zoek bent. Hoewel de prijzen in de afgelopen 12 maanden erg stabiel zijn geworden, zal je nooit 100% verzekerd zijn van stabiele prijzen. Kies in dat geval voor een vast energiecontract, maar vergeet niet dat daar genoeg nadelen aan vast zitten.

Neem de stap naar dynamisch

Ben jij helemaal klaar om te profiteren van dynamische energie? Dan ben je bij NextEnergy aan het juiste adres. Je berekent hieronder snel en gemakkelijk jouw aanbod, en met de code VERSTANDIG50 krijg je ook nog eens € 50,- korting! Als je benieuwd bent naar wat NextEnergy jou nog meer kan bieden, neem dan contact op met onze adviseurs via 030 203 5800.