Je hoort de laatste tijd waarschijnlijk steeds meer over de energietransitie, maar wat is dat nou precies? Het kan soms wat zweverig overkomen, alsof het een utopische sciencefiction droom is. De energietransitie is echter belangrijk voor iedereen, en ook haalbaar. We duiken er in dit artikel verder in.
Wat is de energietransitie?
Wanneer we het hebben over de energietransitie, dan bedoelen we de transitie van grijze energie naar volledig duurzame energie. Duurzaam wil zeggen dat de energie hernieuwbaar en onuitputbaar is. De zon zal altijd schijnen en de wind zal altijd waaien, dus dat zijn de perfecte energiebronnen om gebruik van te maken. Ook biogas en waterkracht zijn belangrijke en duurzame alternatieven op de grijze energie waar we nu veel gebruik van maken.
De energietransitie is nog een toekomstbeeld, maar Nederland maakt al grote stappen naar verduurzaming. De salderingsregeling heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat Nederland per capita veruit de meeste zonnepanelen heeft binnen Europa. Toch zijn we er nog niet. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 15% van het landelijk verbruik uit hernieuwbare bronnen kwam. Niet verkeerd, maar dat percentage moet omhoog als we de energietransitie willen realiseren.
Waarom is de energietransitie belangrijk?
Een veelvoorkomende vraag over de energietransitie is: waarom? Daar zijn veel redenen voor. We lichten er een aantal uit.
Allereerst is grijze energie erg slecht voor het milieu. Bij het verbranden van fossiele brandstoffen komt er enorm veel CO2 vrij. Dit heeft de afgelopen decennia al geleid tot het opwarmen van de aarde, en met onze toenemende vraag naar energie kan dat probleem alleen maar groter worden. Ook de lucht die wij inademen wordt steeds vuiler door het verbranden van fossiele brandstoffen.
Daarnaast hebben we niet echt een keuze. Fossiele brandstoffen zoals kolen en aardolie zijn eindig en raken dus na een tijd op. Naar verwachting raken de bereikbare voorraden aardolie- en gas in zo’n 50 jaar op. Door ons nu te richten op de energietransitie, besparen we toekomstige generaties heel veel hoofdpijn over een paar decennia.
Denk ook aan economische voordelen. Hoewel er forse investeringen nodig zijn om de energietransitie een realiteit te maken, kunnen die in de toekomst erg positief uitpakken. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgde er bijvoorbeeld voor dat de meeste Europese landen stopten met de import van Russisch gas. Hierdoor schoten de energieprijzen dan ook omhoog. Omdat we in Nederland zelf niet genoeg gaswinning kunnen doen, moeten we wel importeren vanuit andere landen. Onze grijze energieprijzen zijn dus ook erg afhankelijk van het wereldtoneel.
Zo maken we de energietransitie een realiteit
Er is nog genoeg te doen om de energietransitie te realiseren, en dat betekent niet dat we als een malle nog meer zonnepanelen moeten installeren op onze daken. We wekken namelijk erg veel stroom op, maar kunnen dat niet optimaal verbruiken. De meeste van onze hernieuwbare energie wordt namelijk in de middag opgewekt, juist net wanneer de meeste mensen niet thuis zijn. Een logische volgende stap binnen de energietransitie is dus de opslag van hernieuwbare energie.
Een thuisbatterij helpt de energietransitie
Ons stroomnet is namelijk geen batterij. Het bestaat om stroom van A naar B te verplaatsen — van de producent naar jouw huishouden, dus. Jouw opgewekte stroom wordt dus niet ergens opgeslagen wanneer je het niet verbruikt, maar direct doorgevoerd naar een ander huishouden of bedrijf. Is er veel meer productie dan verbruik? Dan kan het zelfs nodig zijn om overtollige stroom te exporteren naar een ander land. Best zonde, sinds die zonnestroom veel beter in de avond benut kan worden.
Daarom wordt de thuisbatterij een belangrijke speler in de energietransitie. Stel je voor dat het merendeel van geproduceerde zonnestroom door het hele land kan worden opgeslagen, om later verbruikt te worden. Zo voorkomen we het ‘bijstoken’ in de avond wanneer er vrijwel niks meer wordt geproduceerd en grijze energiebronnen worden ingezet om iedereen toch te voorzien van energie.
Geen energietransitie zonder maatschappelijke verandering
Kijk naar de actuele energieprijzen van vandaag, en je zal waarschijnlijk een U-vorm zien. Dat komt omdat vraag en aanbod zelden in balans zijn. 's Middags hebben we veel aanbod en weinig vraag, en in de avond vice versa. Dat verandert niet alleen met een thuisbatterij, maar juist met maatschappelijke verandering.
Bij NextEnergy vinden we het bijvoorbeeld niet eerlijk dat je in de middag eigenlijk avondprijzen betaalt voor stroom. Een dynamisch energiecontract beloont gebruikers dan ook om precies tijdens dalmomenten stroom te verbruiken. Je helpt daarmee het stroomnet in balans te houden, én profiteert van (veel) lagere prijzen.
Uitbreiding van het stroomnet
Natuurlijk liggen niet alle oplossingen bij de gemiddelde Nederlander. Netbeheerders moeten ook veel investeren in het uitbreiden van ons stroomnet. Hoewel er grote stappen worden gezet in de wereld van biogas, zal de energietransitie voornamelijk op stroom rusten. Het stroomnet moet dus eerst uitgebreid worden voordat we van het gas af kunnen stappen.
Meer weten over duurzame energie? Lees onze gidsen over duurzaamheid en dynamische energiecontracten.
Hoe NextEnergy de energietransitie helpt
We zijn bij NextEnergy all-in op de energietransitie. Ook wanneer de rest van Nederland achterloopt, willen we de transitie bij jou in huis in ieder geval realiseren. Dat doen we in de basis met een dynamisch energiecontract waarmee je wordt beloond door slim je verbruik te sturen, maar daar blijft het niet bij.
Elektrische auto’s zijn een veel duurzamere optie die een grote rol spelen in de energietransitie, maar zijn we er klaar voor? Thuis laadpalen zorgen namelijk voor veel meer stroomverbruik, en totdat ons stroomnet wordt uitgebreid kan dat voor problemen zorgen. Daarom kan je via onze app slim laden. Hierdoor wordt jouw auto opgeladen wanneer de stroomprijzen het laagst zijn, waardoor je piekuren vermijdt en ook nog eens veel goedkoper uit bent.
Ook op het gebied van thuisbatterijen lopen we voorop. De NextEnergy Gateway transformeert een reguliere ‘domme’ thuisbatterij in een slim apparaat dat automatisch voor jou op de energiemarkt kan handelen. Daarmee verdien je tot wel € 1.872 per jaar en heb je jouw investering in 6½ jaar terug. Je profiteert zo dus door onbalans tegen te gaan.
Haal de energietransitie in huis met dynamische energie
Zonder dynamische energie kunnen we nog lang wachten op de energietransitie. Klaar om de eerste stap te nemen? Bereken hieronder snel en gemakkelijk jouw dynamische aanbod bij NextEnergy!