Terwijl andere Europese landen hun gasreserves maximaal vullen, heeft Nederland momenteel slechts 89% van zijn opslagcapaciteit benut. Een opvallende ontwikkeling, zeker gezien de eerdere zorgen rond de gascrisis. Wat betekent dit voor jouw energierekening? En hoe past dit in het grotere plaatje van de verwachte energieprijzen voor 2025? We leggen het je uit.
De gascrisis is officieel voorbij
Het kabinet heeft recent een opvallende keuze gemaakt: de gascrisis is stilletjes ten einde verklaard, aldus het Algemeen Dagblad. Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei heeft de minimale vulgraad van de gasreserves verlaagd van 90% naar 80%. Ter vergelijking:
- Duitsland: 98% gevuld
- Frankrijk: 95% gevuld
- Italië: 98% gevuld
- Nederland: 89% gevuld
Waarom deze verlaging?
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei geeft drie hoofdredenen voor deze beslissing:
- We hebben voldoende alternatieven voor Russisch gas gevonden (vloeibaar gas uit Amerika en het Midden-Oosten)
- Nederlanders gebruiken 25% minder gas dan tijdens de crisis, de vraag is dus lager geworden
- De gasmarkt is stabieler geworden
Kortom: vraag en aanbod zijn nu meer in balans dan ze in 2021 en 2022 waren. Het langdurig en grootschalig opslaan van gas kost ook veel geld, dus kiest het ministerie om hierop te besparen.
Maar is dit wel verstandig voor de lange termijn?
Experts zijn verdeeld over deze beslissing. Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen, waarschuwt voor mogelijke risico's:
- Een strenge winter kan reserves snel doen slinken
- Technische problemen bij LNG-terminals kunnen zich voordoen
- Leidingen kunnen beschadigd raken
De hoge kosten van gasopslag is volgens Visser geen reden om de minimale vulgraad te verlagen. Als er toch weer schaarste ontstaat, dan worden de kosten voor iedereen vele malen hoger.
Wat betekent dit voor jouw energierekening?
Dat is zonder glazen bol lastig te zeggen, want we weten niet wat de toekomst gaat brengen. Hoewel de argumenten van het ministerie van Klimaat en Groene Groei kloppen, is het ook slim om voorbereid te zijn op technische problemen en een strenge winter. We weten echter wel dat de actuele gasprijzen inderdaad stabiel zijn gebleven, en dat er momenteel geen tekens zijn voor een tweede gascrisis.
Tip: dynamische tarieven met een prijsplafond
Met dynamische gastarieven beweeg je met de beursprijzen mee. Als gasprijzen niet of nauwelijks stijgen, betaal je minder dan met een traditioneel energiecontract. Maar wat als ze stijgen? Met een NextEnergy prijsplafond blijf je ook bij stijgende prijzen beschermd. Als gasprijzen boven de plafondprijs stijgen, dan betaal je maximaal het afgesproken tarief.
Kortom: alle voordelen van dynamisch, met een extra laag zekerheid. Je berekent onderaan deze pagina snel en gemakkelijk jouw aanbod.
Lees: NextEnergy prijsplafond uitgelegd.
Veelgestelde vragen
Waarom heeft Nederland minder gasreserves dan andere landen?
Nederland heeft bewust gekozen voor een lagere minimumgrens van 80%, terwijl andere landen zoals Duitsland en Frankrijk kiezen voor maximale vulling als buffer tegen onverwachte gebeurtenissen.
Is er reden tot zorg over de gasvoorraad?
Volgens het ministerie niet, maar experts adviseren wel een grotere strategische voorraad aan te houden voor onverwachte situaties.
Wat kun je nu al doen voor je energierekening van 2025?
Begin met het vergelijken van verschillende energiecontracten en overweeg een overstap naar een dynamisch contract. Daarnaast is het slim om nu al te investeren in duurzame opties zoals een warmtepomp of thuisbatterij.