in 5 stappen een laadpaal thuis
1. Bestelling
Het begint allemaal bij de bestelling, logisch toch? Je kan jouw laadpaal bestellen via onze webshop, of via een adviesgesprek met onze experts. Zij kunnen je precies vertellen wat ieder model biedt, en wat het beste is voor jouw specifieke situatie. Goed om te weten: je betaalt pas na een succesvolle installatie.
2. Schouwing
Na de bestelling krijg je een schouwingsformulier toegestuurd. Het schouwingsformulier vraagt je onder andere om:
- De gewenste locatie voor de laadpaal
- Een foto van je meterkast
- Informatie over je auto om zeker te zijn van compatibiliteit
Deze informatie helpt onze installatiepartner inschatten wat er precies nodig is voor de installatie. In zeldzame gevallen kan het zijn dat het schouwingsformulier niet genoeg informatie biedt. In dat geval plant onze partner een vrijblijvende fysieke schouwing met je in. Ze komen op de afgesproken datum langs om een beter beeld te krijgen van jouw situatie.
Op basis van de schouwing bepaalt onze installatiepartner of een installatie mogelijk is. Ook kijken ze of de standaard installatiekosten alles dekken, of dat er meerwerk nodig is. Vervolgens krijg je een definitieve offerte.
3. definitieve offerte
We hebben nu een helder beeld van het kostenplaatje. Je krijgt de definitieve offerte via e-mail opgestuurd. Hierin worden alle kosten op een rijtje gezet, inclusief mogelijke extra kosten vanwege meerwerk. Soms is er juist minder werk nodig op de door jou gekozen locatie. In dat geval betaal je ook meteen minder.
Is alles akkoord? Dan teken je de offerte en kunnen we een afspraak maken voor de installatie.
Ben je niet akkoord? Dan kan je nog kosteloos van de bestelling afzien.
4. Afspraak voor installatie
Onze installatiepartner stemt een datum voor de installatie met je af. Je kan rekenen dat deze datum binnen 8 weken van jouw bestelling valt. Let op dat de installatie van een laadpaal tussen een halve en hele dag duurt. Het is dus nodig dat je thuis bent, omdat er ook in de meterkast wordt gewerkt.
5. Installatie en betaling
De installateur komt de laadpaal installeren. Bij aankomst nemen ze het plan met je door om zeker te zijn dat iedereen op één lijn zit. Vervolgens gaan ze aan de slag. Wanneer de laadpaal is geïnstalleerd, wordt het ook geconfigureerd door de installateur. Je kan dus meteen beginnen met laden, en ook slim laden.
Na de installatie krijg je een factuur toegestuurd. Je betaalt pas wanneer alles geïnstalleerd en werkende is.
De kosten van een laadpaal installatie
De standaard installatie van een laadpaal kost 659 euro, en zal het merendeel van installaties dekken. In sommige situaties is er meerwerk nodig, bijvoorbeeld bij erg oude huizen zonder de juiste infrastructuur voor een laadpaal.
Wat is er inbegrepen in een standaard laadpaal installatie?
- Voorrijkosten: de kosten die de installateurs moeten maken om bij jou thuis te komen en de laadpaal te vervoeren (indien van toepassing).
- Installatie van de laadpaal: het fysiek plaatsen van de laadpaal op de door jou gekozen locatie, en het aansluiten op het elektrische systeem van jouw huis.
- Configuratie van de laadpaal: de installateurs zorgen er ook voor dat de laadpaal compleet geconfigureerd en verbonden wordt aan jouw netwerk. Het kan dus direct gebruikt worden.
- Klein materiaal: denk aan schroeven, kabels, connectoren, en alle andere bevestigingsmaterialen die nodig zijn voor een succesvolle installatie.
- Installatie van een aardlekautomaat: met een thuislaadpaal ga je meer stroom verbruiken, en dat kan voor veiligheidsrisico’s zorgen. Daarom wordt in jouw meterkast een type B aardlekautomaat geïnstalleerd. Dit apparaat beschermt jouw huishouden (en jezelf) tegen kortsluiting of overbelasting.
- Installatie binnen de groepenkast: de meeste groepenkasten zijn niet uitgerust om zowel het huishouden als een elektrische auto allemaal tegelijk te voorzien van stroom. Daarom wordt voor de laadpaal een eigen circuit binnen de groepenkast geïnstalleerd. Zo kan je dus gewoon de auto opladen terwijl je TV kijkt.
- Leggen van kabels: de standaard installatie dekt het leggen van 15 meter aan kabels van de laadpaal naar de meterkast.
- Boor- en graafwerk: de installateurs boren waar nodig 1 gat onder de standaardinstallatie, en voeren graafwerk uit tot een diepte van 1 meter. Dit is niet voor iedere installatie nodig.
Een laadpaal kan bij vrijwel ieder huis worden geïnstalleerd, maar jouw aansluiting speelt een belangrijke rol daarin. Met een 1-fase aansluiting thuis kan de laadpaal bijvoorbeeld maar met maximaal 3,7 kW laden. Een Nissan Leaf met een accucapaciteit van 40 kWh doet er dan dus 11 uur over om volledig op te laden. Met een 3-fase aansluiting kan dat in iets minder dan 4 uur.
Kijk dus goed of je thuis een 1 of 3-fase aansluiting hebt. Nieuwbouwhuizen worden standaard met 3-fase aansluitingen gebouwd, maar oudere huishoudens hebben vaak nog 1-fase aansluitingen. Je herkent het aantal fasen door te kijken op je slimme meter. Daar staat dan het volgende op:
- 220V of 230V: 1-fase aansluiting
- 380V, 400V, 3x220V, of 3x230V: 3-fase aansluiting
Als je een 1-fase aansluiting hebt en die wilt laten versterken naar 3-fase, neem dan contact op met je netbeheerder voor meer informatie.
De locatie van de laadpaal installatie
Een laadpaal wordt meestal in de garage of op een oprit geïnstalleerd, omdat je auto daar logischerwijs geparkeerd zal staan. Het is technisch gezien mogelijk om de laadpaal elders te laten installeren, zolang de laadpaal aan je meterkast kan worden verbonden.
De Wallbox Pulsar Max en Zaptec Go laadboxen worden standaard aan een wand bevestigd. Je kan ook een paalbevestiging bij jouw laadbox bestellen. In dat geval komen de installateurs natuurlijk ook de paal installeren.
Onderhoud van een laadpaal
De standaard installatie van een laadpaal kost 659 euro, en zal het merendeel van installaties dekken. In sommige situaties is er meerwerk nodig, bijvoorbeeld bij erg oude huizen zonder de juiste infrastructuur voor een laadpaal.
Nog geen laadpaal thuis?
Wil je ook profiteren van slim laden, maar heb je nog geen laadpaal thuis? Bij NextEnergy vind je de beste laadpalen waarmee je al snel kan beginnen met slim laden.
Veelgestelde vragen over laadpaal installatie
Je kan er op rekenen dat de installatie van een laadpaal maximaal een volle werkdag duurt, afhankelijk van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.
De standaard installatie voor een laadpaal kost 659 euro. De daadwerkelijke prijzen zijn afhankelijk van jouw woonsituatie en installatiewensen. Een paalbevestiging bij een oud huis zal bijvoorbeeld meer kosten dan een wandbevestiging in de nieuwbouw.
Nee, voor de installatie van een laadpaal moet er een gecertificeerde installateur worden ingeschakeld. Dat komt omdat het leggen en installeren van stroomkabels gevaarlijk is als je er geen ervaring mee hebt.
De laadpaal wordt meestal op een oprit of in de garage geïnstalleerd. Het kan echter ook naast de deur of ergens anders worden geïnstalleerd, zolang het aan de meterkast verbonden kan worden.