28/10/2024

Is een dynamisch energiecontract met zonnepanelen gunstig?

Een foto van een boerderij in een weiland met zonnepanelen op het dak.

Steeds meer Nederlandse huishoudens stappen over op een dynamisch energiecontract. Waar het in december 2022 nog 72.000 contracten waren, is dit aantal in augustus 2024 opgelopen naar meer dan 340.000. Hoewel het aantal contracten dus stijgt, twijfelen sommige huishoudens of een dynamisch contract gunstig is, bijvoorbeeld in combinatie met zonnepanelen. Daarom duiken we in dit artikel dieper in op het onderwerp om jou te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een flexibel contract waarbij de prijzen voor stroom en gas dagelijks variëren. Je betaalt geen vast tarief, maar de actuele marktprijs op basis van vraag en aanbod. Is de vraag naar energie laag en het aanbod hoog (bijvoorbeeld als er veel zonnestroom wordt opgewekt)? Dan dalen de prijzen. Is de vraag hoog en het aanbod laag, dan stijgen de prijzen. Het kan zelfs zijn dat je geld ontvangt als er sprake is van een negatieve stroomprijs. Door slim om te gaan met goedkope variabele tarieven en negatieve stroomprijzen zorg je voor een lagere energierekening.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract met zonnepanelen?

Een dynamisch energiecontract werkt met zonnepanelen net even anders dan een traditioneel vast of variabel contract. Laten we er eens naar gaan kijken.

  1. Je zonnepanelen wekken stroom op: Als de zon schijnt, wekken je zonnepanelen stroom op. Deze stroom kun je direct gebruiken om bijvoorbeeld een wasje te draaien of om de vaatwasser aan te zetten.
  2. Je levert het overschot terug aan het net: De stroom die je niet direct gebruikt, het overschot, gaat naar het stroomnet. Als je stroom teruglevert, ontvang je hiervoor een vergoeding op basis van de beursprijs die op dat moment geldt.
  3. Je neemt stroom af als je zonnepanelen (bijna) niets opwekken: Je zonnepanelen wekken niet voldoende stroom op, waardoor je elektriciteit afneemt van het net. De prijs die je hiervoor betaalt, hangt af van de beursprijs die op dat moment geldt.
  4. Je saldeert: Voor elke kilowattuur (kWh) die je teruglevert, wordt de energiebelasting van een kWh die je van het stroomnet afneemt, in mindering gebracht. Dit heet ook wel het wegstrepen van de energiebelasting, en gebeurt op jaarbasis.

Kun je salderen met een dynamisch contract?

Zoals je hierboven hebt gelezen, kun je inderdaad salderen met een dynamisch contract. Met de salderingsregeling betaal je alleen voor wat je verbruikt. Verbruik je bijvoorbeeld 2000 kilowattuur (kWh) in een jaar en lever je dezelfde hoeveelheid terug aan het stroomnet? Dan is jouw nettoverbruik aan het eind van het jaar nul en betaal je dus geen energiebelasting. 

De vergoeding voor teruggeleverde stroom werkt anders bij een dynamisch contract

Lever je meer terug dan dat je verbruikt? Dan kun je dit niet salderen, maar je ontvangt een vergoeding per kWh opgewekte stroom. Bij deze vergoeding ligt het verschil met een vast of variabel energiecontract. Omdat de prijzen bij een dynamisch contract per uur verschillen, op basis van vraag en aanbod, kan de vergoeding voor teruggeleverde zonnestroom per uur variëren. Bij een traditioneel contract krijg je altijd een vaste vergoeding, bij een dynamisch contract is de vergoeding afhankelijk van de actuele energieprijs.

Het kan dus zijn dat je voor een kWh die je ‘s middags opwekt, als er veel zon is, minder geld ontvangt dan je betaalt voor een kWh die je op diezelfde dag bijvoorbeeld in de avond afneemt, wanneer de zon niet schijnt. Dit betekent dat je de prijs voor terugleveren en afname niet een-op-een kunt afstrepen.

Wil je meer weten over het verschil tussen de drie contracten? Lees dan ons artikel ‘Een dynamisch, vast of variabel energiecontract in 2025?’.

Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?

Omdat in de praktijk de terugleververgoeding voor opgewekte zonne-energie meestal lager is dan de prijs die je betaalt voor de afname stroom, lijkt een dynamisch energiecontract met zonnepanelen op het eerste gezicht niet verstandig. Dit ligt wat genuanceerder. Of een dynamisch energiecontract met zonnepanelen verstandig is, hangt grotendeels af van je situatie. Om je hierbij te helpen, hebben we hieronder drie situaties geschetst.

1. Je verbruikt meer dan je teruglevert

Verbruik je meer stroom dan dat je teruglevert aan het net? Met een dynamisch contract ben je in de meeste gevallen voordeliger uit. Dynamische energieprijzen liggen vaak lager dan de tarieven van traditionele contracten, onder andere doordat je bij een dynamisch contract geen risicomarges betaalt. Om je een voorbeeld te geven, bij NextEnergy waren onze klanten in 2023 gemiddeld 46% goedkoper uit dan het landelijke gemiddelde.

2. Je levert meer terug dan je verbruikt

Lever je juist meer stroom terug dan dat je verbruikt? Ook in deze situatie is een dynamisch energiecontract vaak een slimme keuze. Je levert namelijk het hele jaar door elektriciteit terug. Meestal ontvang je buiten de zomermaanden een hogere terugleververgoeding, omdat de beursprijzen over het algemeen dan hoger zijn.

3. Je verbruikt en levert evenveel terug

Ligt je verbruik en levering op ongeveer dezelfde lijn? Dan lijkt het in eerste instantie slimmer om een variabel of vast contract af te sluiten, omdat de terugleververgoeding wat hoger ligt. Anno nu weegt dit echter niet meer op tegen de terugleverkosten die je betaalt bij veel energieleveranciers. Deze kosten vragen de leveranciers, omdat ze jou meer geld betalen voor je teruggeleverde stroom dan dat ze ontvangen tijdens het verkopen van energie op de markt. En die kosten willen ze compenseren.

Lees meer: 3 redenen om geen vast contract te nemen

Geen vaste terugleverkosten bij NextEnergy

De terugleverkosten kunnen oplopen tot honderden euro’s per jaar. Met een dynamisch contract van NextEnergy betaal je echter geen vaste terugleverkosten. Wij vinden het namelijk niet eerlijk dat je wordt ‘afgestraft’ terwijl je een slimme, duurzame keuze hebt gemaakt.

4 manieren waarbij je de opbrengst van een dynamisch energiecontract en zonnepanelen kunt maximaliseren

De beste manier om je zonnestroom te gebruiken, is direct verbruiken. We begrijpen echter ook dat niet iedereen hiervoor overdag thuis kan zijn om even de wasmachine of droger aan te zetten. Gelukkig zijn er een aantal manieren om zonnepanelen in combinatie met een dynamisch energiecontract slim in te zetten. Hieronder vind je er vier. 

1. Oost-westopstelling

Bij een oost-westopstelling liggen zonnepanelen op zowel het oosten als het westen op het dak. Dit zorgt ervoor dat je in de vroege ochtend, namiddag en vroege avond zonne-energie opwekt. Hierdoor ben je tijdens de wat duurdere energie-uren voldoende voorzien van zonnestroom voor eigen gebruik. Bovendien lever je vaak ook stroom terug tijdens deze duurdere uren, waardoor je een hogere terugleververgoeding ontvangt.

2. Thuisbatterij

Een thuisbatterij is een grote oplaadbare accu die je thuis kunt gebruiken. Het overschot aan zonnestroom die je niet direct gebruikt, sla je op voor een later moment als de stroomprijzen hoog liggen. Of je kiest ervoor om de stroom tijdens de dure piekuren terug te leveren aan het net om zo een hogere vergoeding te ontvangen.

Maak je thuisbatterij slim met de gateway

Dankzij de NextEnergy gateway slaat je thuisbatterij stroom automatisch op als de stroomprijzen dalen, en verkoopt dit tijdens de dure piekuren. Je houdt zelf de laadstatus en inkomsten eenvoudig bij via de NextEnergy app. Je kunt tot maar liefst € 1.872,- per jaar terugverdienen.

Het behaalde rendement van een slimme thuisbatterij.

3. Elektrische auto

Een elektrische auto (EV) is een voertuig dat veel stroom vraagt. En laten we nu net met z’n allen massaal de EV opladen als we thuiskomen van werk, waardoor de prijs van stroom omhoog schiet en het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Gelukkig kun je het slimmer aanpakken door je EV tijdens zonnige uren op te laden. Je hoeft geen stroom van het net af te nemen, waardoor je technisch gezien gratis kunt rijden. Bovendien voorkom je dat je een overschot aan stroom tegen een laag tarief teruglevert aan het net. Ingewikkeld? Hoeft niet. Met slim laden van NextEnergy gaat het opladen geheel automatisch.

Bidirectioneel laden

Sommige automodellen kunnen bidirectioneel laden. Dit betekent dat je jouw EV als batterij kunt gebruiken en op een later moment kunt terugleveren aan:

  • het net (Vehicle to Grid);
  • het huishouden (Vehicle to Home);
  • andere opladende apparaten (Vehicle to Load).

4. Verbruiken als de zon schijnt

Tot slot kun je zonnestroom verbruiken als de zon schijnt. Denk hierbij aan het inschakelen van slimme apparaten als wasmachines en vaatwassers. Deze apparaten kun je (op afstand) instellen om zo de opgewekte zonne-elektriciteit meteen te gebruiken. Je hoeft dus niet thuis te zijn om je zonnepanelen optimaal te gebruiken. Bovendien hoef je dus ook geen wasjes meer te draaien als je thuiskomt, de momenten waarop de stroomprijs meestal hoog ligt.

Leestip: Zonnestroom opslaan op 3 manieren

Een dynamisch energiecontract en zonnepanelen in 2025: ja of nee?

Het dynamische energiecontract in combinatie met zonnepanelen kan in alle gevallen gunstig zijn. Of je nu meer verbruikt dan je teruglevert en vice versa. Dit voordeel wordt in 2025 alleen maar versterkt door de terugleverkosten en de onzekerheid dat de salderingsregeling blijft bestaan.

Wil je profiteren van goedkope, dynamische tarieven als je stroom verbruikt tijdens dalmomenten? Wil je ook geen vaste terugleverkosten betalen voor je zonnepanelen? Kies dan voor en dynamisch energiecontract van NextEnergy. Bereken via de knop onder dit artikel direct je aanbod.

Veelgestelde vragen over een dynamisch contract met zonnepanelen

Waarom geen dynamisch contract met zonnepanelen?

Een dynamisch contract met zonnepanelen kan in sommige gevallen minder voordelig lijken vanwege de terugleververgoeding, die lager kan zijn dan de kosten die je betaalt voor stroomafname. Als je echter slim omgaat met je energieverbruik en -opslag, zoals met een thuisbatterij of door je elektrische auto op te laden tijdens zonnige uren, kun je juist profiteren van lagere dynamische energietarieven. Bovendien betaal je bij dynamische energiecontracten geen vaste terugleverkosten aan de leverancier.

Wat is het beste energiecontract als je zonnepanelen hebt?

Het beste energiecontract voor huishoudens met zonnepanelen is vaak een dynamisch contract zonder de (hoge) terugleverkosten van een langlopend vast contract. Voor het overschot aan zonnestroom dat je teruglevert aan het net ontvang je de stroomprijs die geldt tijdens het moment van terugleveren. Of je slaat de zonnestroom op een thuisbatterij of elektrische auto op.