Wat is een dynamisch energiecontract?

De complete gids over dynamische energiecontracten
Foto van een terrier hond, slapend op een bank.

Je hoort de laatste tijd steeds meer over dynamische energiecontracten. Maar wat houden ze eigenlijk in, en hoe verschillen ze van de contracten die je gewend bent? In deze gids leggen we dynamische energiecontracten volledig aan je uit.

Inhoudsopgave:

Dynamisch energiecontract: de betekenis

Een dynamisch energiecontract is een type contract waarbij het tarief voor stroom en gas varieert op basis van de marktprijzen die gelden op het moment van verbruik. Dit betekent dat je kunt profiteren van lagere, dynamische prijzen tijdens de zogenoemde goedkope dalmomenten.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch contract betaal je de actuele energieprijzen van de markt. Deze dynamische energietarieven voor stroom en gas veranderen om het uur (stroom) en om de dag (gas), en worden bepaald door vraag en aanbod. Is de vraag klein en het aanbod groot? Dan is de energieprijs laag. Is de situatie andersom (grote vraag, klein aanbod)? Dan stijgen de energietarieven. Andere factoren die invloed hebben op de prijs zijn onder meer het seizoen, de marktomstandigheden, en de vaste leverings- en netbeheerkosten.

Icoontje van een lampje, in het licht paars.
Een voorbeed

Variabel, vast of dynamisch energiecontract: wat is het verschil?

Een dynamisch contract is relatief nieuw in vergelijking tot een variabel en vast contract. Energie vergelijken wordt er niet makkelijker op, want wat is het verschil tussen de drie? Laten we eens kijken naar het onderscheid tussen een dynamisch, vast en variabel energiecontract.

Vast contract

Een vast energiecontract heeft een vaste looptijd, meestal tussen de één en drie jaar. Je betaalt elke maand een vast tarief voor energie, ook als de prijzen zijn gedaald. De tarieven die je betaalt, liggen doorgaans hoger. Leveranciers rekenen namelijk een risicomarge bovenop het standaardtarief. De energiebelasting en de netbeheerkosten wijzigen jaarlijks, meestal op 1 januari van het nieuwe jaar. Wil je een vast contract tussendoor opzeggen? Dan betaal je een opzegvergoeding.

Variabel contract

Bij een variabel energiecontract heb je getekend voor onbepaalde tijd waarbij je variabele tarieven betaalt. De energieleverancier past de prijzen periodiek aan, meestal twee keer per jaar (op 1 januari en op 1 juli). Het tarief dat je betaalt, kan op deze data meer of minder worden. Stijgen de energieprijzen plotseling hard? Dan mag de leverancier vóórdat de tweejaarlijkse prijswijzigingen eraan komen het tarief wijzigen. Ook betaal je bij dit contract een risicomarge. Je mag een variabel contract maandelijks opzeggen.

Dynamisch energiecontract

Een dynamisch contract is een flexibel contract en dagelijks opzegbaar. De dynamische energieprijs varieert per uur (stroom) en per dag (gas) op basis van hoe de markt beweegt. Je betaalt dus voor de dynamische stroomprijs en het dynamisch gastarief op moment van afname. Als het aanbod groot is en de vraag klein, dan kun je energie besparen. Het aanbod kan zelfs zo groot zijn dat er sprake is van een negatieve stroomprijs, waardoor je geld ontvangt om stroom af te nemen. Tijdens de goedkopere dalmomenten is het mogelijk om bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden of de (slimme) vaatwasser aan te zetten.

De voor- en nadelen van een dynamisch energiecontract

Een dynamisch contract biedt je, net zoals andere contractsoorten, diverse voor- en nadelen. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

De 6 voordelen van een dynamisch energiecontract

  1. Lagere tarieven: Je profiteert van lagere tarieven dan traditionele contracten, ook buiten dalmomenten. Je betaalt namelijk geen risicomarges over je verbruik.
  2. Goedkope dalmomenten: Je kunt gebruikmaken van goedkope dalmomenten. Hierdoor kun je extra besparen op je energierekening.
  3. Stroomnet in balans: Door stroom te verbruiken op de momenten wanneer de vraag laag is, help je bij het in balans brengen van het stroomnet.
  4. Meer flexibiliteit: Je zit nergens aan vast. Je kunt overstappen zonder een opzegvergoeding te betalen.
  5. Slimme oplossingen: Je hebt toegang tot slimme oplossingen om energie optimaal te gebruiken. Denk aan een thuisbatterij of laadpaal voor je elektrische auto.
  6. Geen vaste terugleverkosten: Een dynamisch energiecontract kent geen vaste terugleverkosten. Je betaalt de leverancier dus niet als je meer stroom opwekt met je zonnepanelen dan dat je aan stroom verbruikt.

De 2 nadelen van een dynamisch energiecontract

Er bestaan ook veel misverstanden over dynamische energie. Bijvoorbeeld dat je in de winter veel duurder uit bent dan met een traditioneel contract. Toch is het niet allemaal zonneschijn.

  1. Marktbeweging: Een dynamisch contract beweegt met de markt mee. Hierdoor merk je prijsstijgingen sneller. Je profiteert echter snel als de prijzen (weer) dalen. Bij een vast en variabel contract niet.
  2. Aandacht en tijd: Er is wat aandacht en tijd nodig om het meeste uit je dynamische energiecontract te halen. Gelukkig is dit met slimme apparaten en de NextEnergy app een fluitje van een cent

Wat heb je nodig voor een dynamisch contract?

Om een dynamisch contract te gebruiken, heb je niet veel nodig. Enkel een slimme meter, die overigens verplicht is. De energieleverancier moet namelijk precies kunnen uitlezen wanneer en hoeveel stroom je verbruikt. Zo kan de leverancier je laten profiteren van de fluctuerende uurprijzen.

Hoe weet je of je een slimme meter hebt?

Om te achterhalen of je een slimme meter hebt, moet je zoeken naar een P1-poort. In de meeste gevallen zit deze poort verborgen achter een rubberen klepje, maar dat hangt af van het model. Je kunt ook kijken naar het bouwjaar; bij 2012 of een hoger jaar is de kans groot dat je een slimme meter hebt. Heb je geen slimme meter? Dan kun je die bij je netbeheerder aanvragen.

Icoontje van een lampje, in het licht paars.
Hoe weet je of je een slimme meter hebt?

Dynamische energiecontracten in combinatie met apparaten

Met een dynamisch energiecontract bespaar je al veel op je energierekening. Het kan echter nog beter: combineer het contract met apparaten als een laadpaal, thuisbatterij, warmtepomp en gasapparaten.

1. Laadpaal

Voor veel huishoudens is de elektrische auto (EV) de grootste energieslurper. Zeker als je ‘m tijdens de piekuren oplaadt, het moment dat de meeste mensen thuiskomen. Dankzij een laadpaal in combinatie met een dynamisch contract kun je tot wel € 13 per volle laadsessie besparen. Je kunt het zelfs eenvoudiger maken door via de NextEnergy app slim laden in te schakelen. Het algoritme zorgt ervoor dat je EV automatisch wordt opgeladen op de goedkoopste stroommomenten van de dag.

Hand verbindt een elektrische oplaadstekker met een blauwe auto op de oprit van een huis.

2. Thuisbatterij

Met een thuisbatterij sla je stroom tijdelijk op. Hoe dit werkt? Je laadt de thuisaccu op tijdens de goedkope uren voor een later moment, waardoor je stroomafname tijdens dure piekmomenten kunt vermijden. Bovendien kun je met een slimme batterij handelen op de onbalansmarkt en zo geld verdienen.

3. Warmtepomp

Een warmtepomp is een populaire optie voor het verwarmen van je woning zonder gas. Je kunt hierop eenvoudig besparen door op goedkope stroomuren de pomp aan te zetten. Met goede isolering blijft de warmte die het apparaat opwekt uren binnen. Je bespaart dus op het verwarmen van je huis tijdens piekmomenten.

4. Gasapparaten

We hebben het voornamelijk over stroom gehad, maar met een dynamisch contract ben je ook goedkoper uit voor gas. Je betaalt namelijk voor de actuele gasprijzen van de markt zonder risicomarges over je verbruik. Om je een voorbeeld te geven, in 2023 waren NextEnergy’s gasprijzen 45 cent goedkoper dan het variabele gemiddelde. Met een gemiddeld gasverbruik van 1.140 m³ per jaar scheelde dat € 513.

Een dynamisch energiecontract met zonnepanelen, kan dat?

Een dynamisch energiecontract met zonnepanelen is een slimme zet. Net zoals bij vaste en variabele contracten profiteer je van lagere prijzen dankzij de salderingsregeling (voor nu) en ontvang je een terugleververgoeding voor je geleverde stroom van je zonnepanelen. Sterker nog, je betaalt geen terugleverkosten bij een dynamisch contract, wat wel het geval is bij traditionele contracten.

Een dynamisch energiecontract en salderen: hoe werkt dat?

Bij een dynamisch contract kun je gewoon salderen. Het salderen bij NextEnergy werkt echter net iets anders dan dat je gewend bent. Laten we het je uitleggen.

Het wegstrepen van de energiebelasting werkt hetzelfde, gewoon op jaarbasis. Verbruik je bijvoorbeeld 2.000 kilowattuur (kWh) in een jaar en lever je dezelfde hoeveelheid terug aan het stroomnet? Dan is jouw nettoverbruik aan het eind van het jaar nul en betaal je dus geen energiebelasting.

De vergoeding die je ontvangt voor het terugleveren van het overschot aan zonne-energie is echter gebaseerd op de beursprijzen op het moment van terugleveren. Het kan dus zijn dat je minder geld ontvangt dan je betaalt voor een kWh aan stroom. Daar tegenover staat wel dat je bij een dynamisch contract geen vaste terugleverkosten betaalt, wat zo honderden euro’s per jaar kan schelen.

Is een dynamisch energiecontract met zonnepanelen gunstig?

Je vraagt je wellicht af of een dynamisch energiecontract met zonnepanelen nog wel gunstig is. Ja, dat kan nog steeds gunstig zijn. Bijvoorbeeld door deze slimme oplossingen toe te passen:

  1. Kies voor een oost-westopstelling waarbij zonnepanelen op zowel het oosten als het westen op het dak liggen om in de vroege ochtend, namiddag en vroege avond stroom op te wekken.
  2. Sla het overschot aan zonnestroom tijdelijk op een thuisbatterij op om dit tijdens de duurdere piekuren te gebruiken. Of handel het overschot via de NextEnergy gateway om netto winst te maken.
  3. Laad je elektrische auto op tijdens de zonnige uren, zodat je kunt profiteren van goedkope stroom. Sommige automodellen kunnen bidirectioneel laden, zodat je dit tijdens de duurdere stroomuren kunt terugleveren aan het net, het huishouden of andere opladende apparaten.
  4. Verbruik stroom als de zon schijnt door apparaten in te schakelen. Veel slimme apparaten kun je op afstand aanzetten, zodat je bij thuiskomst alleen maar de vaat hoeft uit te ruimen of de was hoeft op te hangen.

Leestip: Zonnestroom opslaan op 3 manieren

Hoe werken de tarieven bij een dynamisch energiecontract?

Zoals je in het begin van deze gids hebt gelezen, worden de dynamische energieprijzen bepaald door vraag en aanbod. Andere factoren als het seizoen, de marktomstandigheden, en de vaste leverings- en netbeheerkosten hebben ook invloed op de dynamische prijs. Maar waar betaal je precies voor?

De opbouw van dynamische energieprijzen

De kosten op jouw energierekening bestaan niet alleen uit de kale prijs (beursprijs). Er zijn namelijk ook andere kosten waarvoor je betaalt (beursprijs+). Laten we kijken naar de prijsopbouw die bestaat uit:

Goed om te weten: van de beursprijs+ gaat nog de vermindering van de energiebelasting af, waardoor er de ‘all-inprijs’ ontstaat.

Termijnbedrag

Hoe zit het dan met een dynamisch contract en het termijnbedrag (vast voorschot)? Dit verschilt per energieleverancier. Sommige leveranciers werken met termijnbedragen die maandelijks veranderen. Dit betekent dat je in de zomer minder betaalt en in de winter juist meer. Om nare verrassingen te voorkomen, betaal je bij NextEnergy elke maand hetzelfde bedrag. Aan het eind van je contractjaar worden je termijnbedragen verrekend met de daadwerkelijke kosten.

Leestip: Verwachte energieprijzen in 2025

Wanneer is stroom het goedkoopst bij een dynamisch energiecontract?

In de meeste gevallen profiteer je in de middag van extra goedkope energie. Dit komt doordat zonnepanelen ‘s middags de meeste stroom opwekken. Door slim in te spelen op deze dalmomenten kun je goedkoop stroom afnemen en zo besparen op je energierekening.

Wanneer is een dynamisch energiecontract verstandig voor jou?

Je zit vast met de vraag: wel of geen dynamisch energiecontract nemen? Of een dynamisch energiecontract verstandig is, hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie. We geven je graag een aantal voorbeelden. Een dynamisch contract is onder meer gunstig als je:

  • goedkopere energie wilt gebruiken (stroom en gas);
  • geen terugleverkosten wilt betalen voor je zonnepanelen;
  • geen risicomarges wilt betalen bovenop de energieprijs;jouw verbruik slim kunt afstemmen op goedkope daluren;
  • stroom wilt opslaan op een thuisbatterij voor later gebruik of om te verhandelen.

Wat is het beste dynamische energiecontract?

Er zijn diverse (Nederlandse) dynamische energieleveranciers die dynamische contracten aanbieden. Maar wat is nu het beste dynamische contract? Daarvoor is het verstandig om verschillende contracten met elkaar te vergelijken, zodat jij de voor jou juiste keuze kunt maken. Bijvoorbeeld als je niet tevreden bent met je huidige contract en wilt overstappen van energieleverancier.

Dynamische energiecontracten vergelijken: waar let je op?

Dynamische energie volgt altijd de beursprijzen, dus het is logisch dat de tarieven van verschillende leveranciers dicht bij elkaar liggen. Maar waar let je dan op tijdens het vergelijken van dynamische energiecontracten? Nou, op de volgende zeven punten:

  1. Vaste leveringskosten: Dit zijn de maandelijkse bedragen die je per aansluiting betaalt, eenmaal voor stroom en eenmaal voor gas. De vaste leveringskosten liggen meestal tussen de € 5 en € 10 per aansluiting per maand.
  2. Inkoopvergoeding: Dit is een vergoeding die dynamische leveranciers vragen voor hun service. Vaak is dit een paar cent voor zowel stroom als gas.
  3. Termijnbedrag: Het vaste voorschot betaal je maandelijks en verschilt per leverancier. Bij sommige betaal je elke maand precies voor wat je hebt verbruikt. Bij anderen blijft het bedrag maandelijks hetzelfde, ongeacht je verbruik.
  4. Gebruiksvriendelijkheid van de app: De meeste leveranciers bieden een app aan waar je de dynamische energietarieven en je verbruik kunt bijhouden. Check hoe gebruiksvriendelijk de app is.
  5. Aanbod naast energie: Leveranciers innoveren in slimme energie om de energietransitie te versnellen en om grotere stappen te maken naar een duurzamere samenleving. Als je dit belangrijk vindt, bekijk wat de leveranciers je bieden.
  6. Kwaliteit van de service: Onderzoek of je eenvoudig contact kunt opnemen bij vragen en via welke communicatiekanalen.
  7. Transparantie: Traditionele energieaanbieders zijn zelden transparant. Met een dynamisch contract is dit anders. Kijk goed of alle informatie beschikbaar is op de website of in de app.

Klantervaringen met een dynamisch energiecontract

Dynamische leveranciers kunnen mooie woorden gebruiken om je over te halen een dynamisch contract af te sluiten. Maar hoe zit dat in de praktijk? Daarom is het goed om naast de bovenstaande zeven punten ook te kijken naar de ervaringen van klanten.

Onze klanten geven ons gemiddeld een 9

Bij NextEnergy scherpen we continu ons aanbod aan en verbeteren we onze service. En met succes, want 98% van onze klanten raadt ons aan, en geven ons gemiddeld een 9. Benieuwd naar hun verhalen? Check dan hun reviews over NextEnergy.

9
Icoon van een checkmark, in het groen dikgedrukte font.

397 onafhankelijke beoordelingen via Klantenvertellen.nl

Icoon van een checkmark, in het groen dikgedrukte font.

98% beveelt NextEnergy aan

Icoon met pijl naar rechts in het paars dikgedrukt.Icoon met pijl naar rechts in het paars dikgedrukt.
Lees de NextEnergy ervaringen

Dynamisch energiecontract afsluiten? Kies voor NextEnergy!

Gefeliciteerd, je hebt deze hele gids gelezen over ‘Wat is een dynamisch energiecontract?’. Je weet nu meer over het dynamische contract, hoe het werkt, waar je op moet letten bij het vergelijken van leveranciers en nog veel meer. Mocht je nog niet uitgelezen zijn, bekijk vooral onze kennishub met artikelen over energie.

Ben je enthousiast geworden en wil je een dynamisch energiecontract afsluiten? Dan ben je bij NextEnergy aan het juiste adres. Met ons contract bespaar je slim op je energierekening. Onze klanten waren in 2023 gemiddeld 46% goedkoper uit dan bij een variabel contract. Bovendien heb je altijd en overal inzicht in je verbruik en krijg je met onze dynamische tarieven niet te maken met opzegtermijnen of boetes.

Bereken direct je aanbod en profiteer van goedkope energie.

Veelgestelde vragen over een dynamisch energiecontract

Is een dynamisch contract slim?

Een dynamisch energiecontract is voor de meeste huishoudens een slimme keuze. Je geniet namelijk van lage, dynamische tarieven en kunt extra besparen tijdens dalmomenten. Bovendien biedt het contract flexibiliteit zonder terugleverkosten op je zonnepanelen en een opzegboete als je wilt overstappen. Met slimme apparaten en apps kun je jouw verbruik optimaal afstemmen op de goedkoopste momenten.

Wat is het verschil tussen een variabel en dynamisch energiecontract?

Bij een variabel energiecontract gelden tarieven die periodiek, meestal twee keer per jaar, worden aangepast. Ook betaal je risicomarges en terugleverkosten voor je zonnepanelen. Een dynamisch energiecontract biedt tarieven die continu fluctueren op basis van de actuele marktprijzen. Hierdoor kun je met een dynamisch contract snel profiteren van lagere prijzen tijdens dalmomenten. Bij een dynamisch energiecontract betaal je ook geen risicomarges en vaste terugleverkosten.

Wat is het verschil tussen een vast en dynamisch energiecontract?

Een vast energiecontract biedt stabiliteit voor een bepaalde periode, meestal van één tot drie jaar. Daartegenover staat dat je terugleverkosten, risicomarges en een opzegboete betaalt als je het contract tussentijds wilt opzeggen. Een dynamisch energiecontract daarentegen fluctueert met de marktprijzen, wat betekent dat je kunt besparen tijdens goedkopere momenten. Ook betaal je geen risicomarges, vaste kosten als je stroom teruglevert of opzegboetes.

jouw bestelling

Icoon van een zwart kruis.
Product Name
Option 1
-
+
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
$0
Totaal
0
Alle kosten worden pas achteraf in rekening gebracht na een succesvolle installatie.
Bestellen