Zonnepanelen en salderen

De complete gids over zonnepanelen

foto van een vrouw die geniet van de zon. Achter haar is een dak met zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet weg te denken in Nederland. Sterker nog, we hebben de meeste zonnepanelen per capita in Europa. Op deze pagina leer je alles over zonnepanelen en salderen met een dynamisch energiecontract.

Inhoudsopgave:

Salderen met een dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract biedt veel voordelen, maar hoe zit het met salderen? Het werkt allemaal net iets anders dan je misschien gewend bent. De energiebelasting die je over je stroomverbruik betaalt wordt jaarlijks gesaldeerd, zoals bij traditionele energiecontracten. De terugleververgoeding die je ontvangt wordt wel anders bepaald.

Als je teruglevert met een dynamisch energiecontract, wordt je vergoeding gebaseerd op de actuele energieprijzen, net als de tarieven die je betaalt. De actuele beursprijs, minus de inkoopvergoeding, is wat je ontvangt wanneer je stroom levert aan het net.

Geen maandelijkse terugleverkosten

Sinds 2023 zijn veel traditionele energieleveranciers begonnen met het rekenen van maandelijkse terugleverkosten. Hoe meer stroom je levert aan het net, hoe meer je maandelijks aan vaste kosten betaalt, tot wel honderden euro’s per jaar. Met een dynamisch energiecontract betaal je geen vaste terugleverkosten.

Terugleveren bij negatieve stroomprijzen

Soms wordt er zó veel (zonne)stroom levering verwacht dat de beursprijzen negatief worden. Op die momenten ‘ontvang’ je ook een negatieve teruglevering – wat betekent dat je in feite betaalt voor het terugleveren van stroom. Toch blijft een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen voordeliger. Het verschil in terugleververgoeding haal je er vaak uit dankzij lagere tarieven, en je betaalt verder geen vaste terugleverkosten.

Daarnaast valt het aantal negatieve stroom uren ook mee. In 2023 hadden we negatieve beursprijzen in zo’n 10% van onze zonuren. De resterende 90% van de zonuren bleven dus boven de 0.

Gaat salderen veranderen?

Er is nog geen duidelijk antwoord of salderen daadwerkelijk gaat veranderen. In het verleden was het voorstel om salderen in 2025 af te bouwen, maar dat voorstel is sindsdien komen te vervallen. Het huidige kabinet heeft aangekondigd het salderen in 2027 volledig af te schaffen, maar dit moet nog goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer.

Zonnepanelen met een thuisbatterij

Met een onzekere toekomst voor salderen en hoge terugleverkosten van traditionele energieleveranciers, is een logische vraag: hoe nu verder met zonnepanelen? Het ideale scenario is om zelf je opgewekte zonnestroom te verbruiken, maar je kan natuurlijk niet al je verbruik sturen naar de zonnige middagen.

Een thuisbatterij voor zonnepanelen is daarom een interessante optie. Je kan jouw opgewekte zonnestroom automatisch opslaan, en die later op de dag verbruiken. En als je juist op zoek bent naar meer rendement, kan de batterij ook stroom verhandelen op piekuren wanneer de stroomprijzen het hoogst zijn.

Meer weten over een thuisbatterij? Lees onze complete gids.

Profiteer meer van je zonnepanelen met dynamische energie

Met een dynamisch energiecontract betaal je geen vaste maandelijkse terugleverkosten. Daarmee besparen onze klanten gemiddeld zo’n 224 euro per jaar ten opzichte van traditionele energiecontracten.

Benieuwd naar wat jij kan besparen? Je hebt jouw aanbod binnen een minuut berekend.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen en salderen

Wat kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen kan sterk verschillen op basis van de kwaliteit, het merk, en de Wattpiek van het paneel. Een enkel gemiddeld zonnepaneel kost tussen de 150 en 300 euro, exclusief installatiekosten.

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Ja, zonnepanelen zijn nog steeds rendabel, zelfs als er veranderingen komen in de salderingsregeling. Volgens Milieu Centraal zijn zonnepanelen de afgelopen 10 jaar wel 27% goedkoper geworden om aan te schaffen. En uit onderzoek van TNO blijkt dat je zelfs zonder salderingsregeling zonnepanelen in 7 jaar terug kan verdienen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Als je weet hoeveel kWh je jaarlijks wilt produceren, kun je gemakkelijk het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt berekenen.

  1. Deel je gewenste jaarlijkse kWh productie door 0,9 om je totale Wattpiek te krijgen. Bijvoorbeeld: 3.200 / 0,9 = 3.555.
  2. Deel de totale Wattpiek door de maximale Wattpiek productie van één paneel. Bijvoorbeeld: 3.555 / 350 = 10,1.
  3. In dit voorbeeld heb je ongeveer 10 zonnepanelen nodig.

jouw bestelling

Icoon van een zwart kruis.
Product Name
Option 1
-
+
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
$0
Totaal
0
Alle kosten worden pas achteraf in rekening gebracht na een succesvolle installatie.
Bestellen