Het kabinet heeft eind 2024 gestemd om de salderingsregeling in 2027 te beëindigen. Dat is een flinke klap voor eigenaren van zonnepanelen. In dit artikel leggen we uit waarom salderen stopt in 2027, en wat het voor jou betekent.
Stopt salderen echt in 2027?
Ja, er komt toch echt een einde aan salderen in 2027. Na veel heen-en-weer de afgelopen jaren, waaronder een gefaalde poging om het salderen langzaam af te bouwen, heeft de Eerste Kamer gestemd om de salderingsregeling in 2027 te beëindigen.
Salderen stopt in 2027, maar waarom?
Salderen werd door de overheid geïntroduceerd om zonnepanelen een aantrekkelijke aankoop te maken. Dat heeft gewerkt. Nederland heeft per capita de meeste zonnepanelen in heel Europa. Je zal dus denken dat we het salderen juist willen doorzetten. Toch is het niet allemaal zonneschijn.
Het terugleveren van stroom aan het net zorgt namelijk voor steeds meer problemen. Omdat we zo veel zonnepanelen op onze daken hebben liggen, produceren we ook enorme hoeveelheden stroom wanneer de zon schijnt. Dankzij salderen is het heel aantrekkelijk om die stroom terug te leveren aan het net. Dat veroorzaakt steeds meer netcongestie — er komt (vaak in de vroege middag) veel stroom binnen, en er wordt weinig verbruikt.
Netcongestie en salderen
Die netcongestie is voor niemand goed. Energieleveranciers en netbeheerders spenderen veel tijd en geld om het op te lossen, en huishoudens kunnen in extreme gevallen zonder stroom komen te zitten omdat het stroomnet overbelast raakt. Dat komt nu nog niet veel voor, maar als we steeds meer blijven produceren, wordt het risico ook groter.
Salderen na 2027: een alternatief
Natuurlijk is het compleet afschaffen van salderen niet eerlijk naar de eigenaars van al die zonnepanelen. Volgens de nieuwe wet krijgen die nog steeds een vergoeding voor de teruglevering van stroom. De hoogte daarvan is nog niet duidelijk.
De Consumentenbond kwam in 2024 met een alternatief voorstel. Bij teruglevering zou je 10 cent per kWh ontvangen, tot maximaal 3.000 kWh per jaar. Zo blijven zonnepanelen rendabel, en voorkomen we overtollige levering aan het net. Het is nog de vraag of het kabinet zo’n voorstel oppakt.
Wat te doen als salderen stopt? 3 tips
1. Verbruik je eigen zonnestroom
De meest logische tip om het meeste uit je zonnepanelen te halen na het stoppen van salderen, is om je eigen zonnestroom meer te gaan verbruiken. Let bijvoorbeeld op het weerbericht voor de volgende dag, en plan je (vaat)wasjes in voor de zonnigste uren.
2. Kies voor minder zonnepanelen
Vooral een tip voor huishoudens die nog geen zonnepanelen hebben. Als je nog niet volledig over bent op een gasvrije woning, heb je echt geen dak vol met zonnepanelen nodig. Bereken goed hoeveel zonnepanelen je daadwerkelijk nodig hebt om jezelf te voorzien van stroom, zonder overtollig terug te leveren aan het net.
3. Investeer in een thuisbatterij
Met een thuisbatterij sla je jouw zonnestroom voor later op. Ook zonder salderen kun je dan genieten van goedkope (lees: gratis) stroom. Afhankelijk van je stroomverbruik kun je al genoeg hebben aan een zogenaamde ‘plug-and-play’ batterij met een capaciteit van een paar kWh.