Wat is een thuisbatterij met stekker? (plug-and-play)

Een hand steekt een witte stekker in een stopcontact

De thuisbatterijmarkt staat niet stil. Er worden volop nieuwe technologieën en apparaten ontwikkeld. Zo ook de thuisbatterij met stekker. Hoewel NextEnergy deze batterijsoort niet verkoopt, willen we je er graag wat meer over vertellen in dit artikel.

Wat is een thuisbatterij met stekker?

Een thuisbatterij met stekker, ook een ‘plug-and-play’-thuisbatterij genoemd, is een bidirectioneel energieopslagsysteem dat je thuis eenvoudig kunt installeren. Je steekt de stekker van het apparaat in een normaal stopcontact en je bent aangesloten op het netwerk van je woning. Hierdoor kun je tijdelijk eigen opgewekte zonne-energie of stroom van het net opslaan voor later gebruik. Je kunt een thuisbatterij met stekker zien als de grotere broer van een powerbank.

Meer weten? Ontdek 5 soorten thuisbatterijen

Hoe werkt een thuisbatterij met stekker?

Een thuisbatterij met stekker steek je thuis in het stopcontact. Vervolgens gaat het apparaat voor je aan het werk. Wanneer je overtollige zonnestroom van je zonnepanelen hebt, slaat de batterij deze stroom tijdelijk op. Vervolgens kun jij op een later moment de stroom gebruiken. Bijvoorbeeld als de zon niet schijnt of wanneer de energieprijzen van het net hoog zijn.

Sommige ‘plug-and-play’-thuisbatterijen kun je ook gebruiken in combinatie met een dynamisch energiecontract. De batterij laadt automatisch op bij lage prijzen en ontlaadt bij hoge prijzen.

Voor wie is een thuisaccu met stekker interessant?

Een thuisbatterij met stekker is bijvoorbeeld interessant voor als je een huis huurt en geen mogelijkheid hebt om een thuisbatterij of zonnepanelen te installeren. Het is ook mogelijk om de batterij mee te nemen naar een tuinhuisje, camper of vakantieadres.

Let op: net als de meeste thuisbatterijen is een plug-and-play thuisbatterij geen noodstroomvoorziening. Bij een stroomstoring zit je dus nog steeds zonder stroom.

De voor- en nadelen van een thuisaccu met stekker

De markt van de thuisaccu met stekker staat nog in de kinderschoenen. En daar kleven zowel voordelen als nadelen aan vast. We bespreken ze hieronder.

De voordelen

  • Betaalbare thuisbatterij

Een ‘draagbare’ thuisbatterij is goedkoper in aanschaf. Daar staat tegenover dat je beschikt over minder opslagcapaciteit.

  • Compact en draagbaar

De batterijen zijn doorgaans compact en draagbaar, waardoor je het apparaat eenvoudig kunt verplaatsen naar een andere locatie.

  • Geen installatie nodig

Aangezien je de batterij alleen in het stopcontact hoeft te steken, is een thuisbatterij installeren niet nodig. Je hebt dus geen installateur nodig. Dit maakt het een toegankelijke optie voor iedereen. 

  • Stroom tijdelijk opslaan

Een thuisbatterij met stekker maakt het mogelijk om een beperkte hoeveelheid opgewekte zonnestroom of energie van het net tijdelijk op te slaan. Dit is handig voor gebruik tijdens donkere uren of wanneer de stroomprijs hoog is. Door meer zonne-energie te benutten, verlaag je jouw ecologische voetafdruk.

De nadelen

  • Weinig opslagcapaciteit

Een belangrijk nadeel van een thuisbatterij met stekker is de beperkte opslagcapaciteit. Deze batterijen zijn doorgaans kleiner, waardoor je minder opgeslagen stroom kunt gebruiken dan ‘gewone’ thuisbatterijen.

  • Hogere kosten bij meervoudige aanschaf

Hoewel de prijs van een thuisbatterij met stekker lager is, kunnen de totale kosten oplopen als je meerdere batterijen nodig hebt om aan je energiebehoeften te voldoen. Vaak is dit zelfs duurder dan een ‘gewone’ thuisaccu.

  • Niet volledig onafhankelijk

Je bent niet volledig zelfvoorzienend. Door de beperkte capaciteit en de tijdelijke levering van stroom, ben je alsnog afhankelijk van ‘grijze’ stroom.

Wil je ook de voor- en nadelen van andere soorten thuisbatterijen weten? Lees dan onze complete gids over thuisbatterijen.

Hoeveel stroom kan de ‘plug-and-play’-thuisbatterij opslaan?

De stroomcapaciteit van een ‘plug-and-play’-thuisbatterij is momenteel beperkt, vaak tussen de 0,5 en 1,5 kWh. Dit is voldoende om kleine apparaten als verlichting of een koffiezetapparaat enkele uren van stroom te voorzien. Voor een korte vakantie kan dit een handige oplossing zijn, maar voor een gemiddeld huishouden biedt een ‘gewone’ thuisaccu meer voordelen en efficiëntie.

Het huidige marktaanbod met thuisbatterijen met stekker

Momenteel is er een beperkt marktaanbod als we het over de ‘plug-and-play’-thuisbatterij hebben. In Nederland zijn er een aantal modellen verkrijgbaar, maar de markt staat nog in de ontwikkelingsfase. Naarmate de technologie vordert, kunnen we verwachten dat het aanbod aan verschillende oplossingen toeneemt.

Een beter alternatief: een slimme thuisbatterij

Hoewel de technologie van de thuisbatterij met stekker interessant is, is het momenteel nog niet rendabel om het apparaat aan te schaffen. Een beter alternatief is door te kiezen voor een slimme thuisbatterij voor huishoudelijk gebruik. Je bespaart onder meer op je energierekening door tijdelijk (zonne)stroom op te slaan en het overschot (automatisch) te verkopen aan het net. Ook help je het stroomnet in balans te brengen en ben je minder afhankelijk hiervan. 

Interesse in een thuisbatterij? Bekijk dan de thuisbatterijmodellen van NextEnergy. Mocht je nog vragen hebben over onze batterij, schroom dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice.

Veelgestelde vragen over een thuisbatterij voor het stopcontact

Is een thuisbatterij met stekker rendabel?

Een thuisbatterij met stekker is doorgaans niet de rendabelste keuze. Deze batterijen zijn vaak minder efficiënt en hebben een lagere capaciteit dan een ‘gewone’ thuisbatterij voor huishoudelijk gebruik. Bovendien moet je vaak meerdere thuisbatterijen met stekker kopen om de capaciteit te verhogen. De kans bestaat dat je daardoor duurder uit bent dan een ‘gewone’ thuisaccu.

Hoe sluit je een ‘plug-and-play’-thuisbatterij aan?

Een ‘plug-and-play’-thuisbatterij sluit je eenvoudig aan door de batterij in een stopcontact te steken en eventueel de bijbehorende app te volgen. Er hoeft dus geen installateur langs te komen om de batterij gebruiksklaar te maken. Zorg ervoor dat je batterij geschikt is voor je elektrische systeem en volg de instructies van de fabrikant voor installatie en configuratie.

Wat is het verschil tussen een gewone thuisaccu en thuisbatterij met stekker?

Een gewone thuisaccu is een vast systeem dat professioneel wordt geïnstalleerd en, als het goed is, aansluit op je gebruikspatroon. Een thuisbatterij met stekker is een kant-en-klare oplossing die je zelf in een stopcontact plaatst en klaar voor gebruik is. Een thuisaccu met stekker biedt echter een lagere opslagcapaciteit en is dus minder efficiënt. Het belangrijkste verschil is dus het installatieproces en de opslagcapaciteit.