25/6/2024

5 soorten thuisbatterijen uitgelegd

Een foto van een grote groene buurtbatterij.

Thuisbatterijen gaan een belangrijke rol spelen in de energietransitie, maar welke moet je hebben? Er zijn namelijk meerdere soorten thuisbatterijen, ieder met een stel voor- en nadelen. Nadat je dit artikel hebt gelezen, weet je precies wat de verschillen tussen de soorten batterijen zijn, en welke passend is voor jou.

Welke soort thuisbatterijen zijn er?

Grofweg zijn er vier soorten thuisbatterijen: 

  • Lithium-ijzerfosfaat
  • Lithium-ion
  • Zoutwater
  • Loodzuur


De vijfde ‘soort’ thuisbatterij is de buurtbatterij, waar we later op terugkomen.

In essentie doet ieder soort thuisbatterij hetzelfde; het opslaan en ontladen van stroom. Toch zijn ze allemaal met andere materialen gemaakt, en dat heeft grote gevolgen op het gebied van veiligheid, levensduur, prijs en meer. Laten we dieper ingaan op de voor- en nadelen van ieder soort thuisbatterij.

1. Lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij

We vallen meteen met de deur in huis: een lithium-ijzerfosfaat (ook wel LFP of LiFePO4) batterij zal voor de meeste mensen de beste keuze zijn. Met een lange levensduur, een hoge veiligheidsgraad, en milieuvriendelijke productie blinkt een LFP batterij in vrijwel alles uit.

De voor- en nadelen

De voordelen van een LFP batterij zijn als volgt:

  • Lange levensduur. Omdat de batterijcellen erg efficiënt zijn in het op- en ontladen van stroom, verslijten ze minder snel dan veel andere soorten batterijen. Ze gaan daarom tussen de 10 en 20 jaar mee.
  • Erg veilig. Bij de meeste batterijsoorten komen er zuurstofatomen vrij wanneer er wordt geladen, wat tot brand kan leiden. Met een LFP batterij komt er weinig tot geen zuurstof vrij bij het laden. Daarnaast kunnen LFP batterijen goed functioneren bij hoge én lage temperaturen.
  • Lichtgewicht. Batterijen wegen veel, daar valt weinig aan te doen. Toch zijn LFP batterijen de op één na lichtste soort die je kan vinden.
  • Onderhoudsarm. Een LFP batterij heeft amper onderhoud nodig. Af en toe wat stof of vuil verwijderen is genoeg.
  • Milieuvriendelijk. Het lithium-ijzerfosfaat binnen de batterij is een veel milieuvriendelijker materiaal dan bijvoorbeeld kobalt of nikkel, waardoor het produceren van de batterij beter is voor het milieu.
  • Hoge energiedichtheid. Dit betekent dat de batterij veel (en snel) stroom kan op- en ontladen. 

Helaas is het niet alleen zonneschijn. Hier zijn de nadelen van een LFP batterij:

  • Weinig aanbod. Er zijn nog niet veel van dit soort thuisbatterijen op de markt, de keuze is dus niet bepaald reuze. Later in dit artikel lichten we onze favoriete LFP batterij uit.
  • Grote investering. Momenteel zijn thuisbatterijen nog een flinke investering, hoewel ze vergeleken met lithium-ion batterijen relatief goedkoop zijn.

De prijs

Je kan verwachten tussen de 6.000 en 14.000 euro te betalen voor een LFP batterij van goede kwaliteit. Dat is inclusief installatiekosten en btw, maar het is goed om te weten dat je sinds januari 2024 de btw kan terugvragen wanneer je een thuisbatterij aanschaft.

Meer weten over lithium-ijzerfosfaat accu’s? Lees: Wat is een LFP thuisbatterij?

2. Lithium-ion batterij

Lithium-ion batterijen worden geproduceerd met nikkel, mangaan, en kobalt. Je zal al bekend zijn met dit soort batterijen omdat ze ook worden gebruikt voor smartphones en elektrische auto’s. Vooral dankzij smartphones zal het ook geen nieuws voor je zijn dat de levensduur van deze batterijen niet geweldig is. Na een paar jaar zal je al merken dat de efficiëntie van een lithium-ion batterij afneemt.

De voor- en nadelen

De voordelen van een lithium-ion batterij zijn:

  • Hoge energiedichtheid. Hierdoor kan ook een lithium-ion batterij veel opladen.
  • Compactheid. Lithium-ion batterijen zijn gemiddeld de lichtste en kleinste batterijen op de markt.
  • Bestendig tegen kou. Lage temperaturen hebben weinig tot geen effect op het laadvermogen van een lithium-ion batterij.

En dit zijn de nadelen van een lithium-ion accu:

  • Ontvlambaar. Vooral bij hoge temperaturen is er een kans dat er brand ontstaat binnen een lithium-ion batterij.
  • Korte levensduur. Een lithium-ion accu gaat minder lang mee dan LFP of zoutwater batterijen. De meeste modellen hebben een levensduur tussen de 3 en 8 jaar.

De prijs

Lithium-ion batterijen zijn de duurste van de vier soorten die we in dit artikel behandelen. Gemiddeld betaal je voor een lithium-ion batterij tussen de 600 en 900 euro per kWh capaciteit.

3. Zoutwaterbatterij

Een zoutwaterbatterij werkt door deeltjes binnen de batterij te verplaatsen via een elektrolyt. Dat elektrolyt is gemaakt van een zoutwateroplossing die erg milieuvriendelijk is, maar ook wat trager dan lithium batterijen.

De voor- en nadelen

Dit zijn de voordelen van een zoutwaterbatterij:

  • Milieuvriendelijk. Het productieproces van een zoutwaterbatterij is erg milieuvriendelijk omdat er niet wordt gemijnd voor nodige grondstoffen. De zoutwateroplossing is daarom het groenste materiaal voor een thuisbatterij.
  • Temperatuursbestendig. De zoutwateroplossing is minder afhankelijk van de temperatuur dan een lithium-ion batterij. Bij zowel hoge als lage temperaturen zal de batterij dus blijven werken.
  • Lange levensduur. Een zoutwaterbatterij heeft een levensduur van tussen de 10 en 15 jaar.

Dit zijn de nadelen van een zoutwaterbatterij:

  • Lage energiedichtheid. Helaas is de zoutwateroplossing niet heel efficiënt in het opslaan van stroom. Daarom zijn deze batterijen wel 2 tot 3 keer zo zwaar als accu’s op lithiumbasis.
  • Laag vermogen. Het vermogen van een batterij bepaalt hoe snel het kan op- en ontladen. Gemiddeld hebben zoutwaterbatterijen een lager vermogen, waardoor het ook langer duurt om te laden.

Voor een gedetailleerder overzicht, lees: De voor- en nadelen van een zoutwaterbatterij

De prijs

Een zoutwaterbatterij kost tussen de 2.000 en 12.000 euro, exclusief installatiekosten. Voor modellen met weinig capaciteit (denk 5 kWh) ben je wat goedkoper uit dan lithium batterijen. Wanneer je voor meer capaciteit kiest, kost een zoutwaterbatterij evenveel als een LFP batterij.

Op zoek naar meer info over alle soorten batterijen? Lees onze complete gids over thuisbatterijen.

4. Loodzuurbatterij

Loodzuurbatterijen zijn de oudste soort batterijen. Ze worden al bijna honderd jaar gebruikt, vooral als startaccu’s in (niet-elektrische) auto’s. Het zijn erg grote en enigszins onveilige batterijen die ook nog eens een korte levensduur hebben.

De voor- en nadelen

Een loodzuurbatterij heeft de volgende voordelen:

  • Goedkoop. Loodzuurbatterijen worden al bijna een eeuw gebruikt, en de kosten voor de productie van dit soort accu’s is daarom ook drastisch gedaald. Loodzuur is daarom het goedkoopste soort thuisbatterij.

En daar houdt het eigenlijk op. Verder zijn de nadelen van een loodzuurbatterij:

  • Lage energiedichtheid. Loodzuurbatterijen zijn niet bepaald efficiënt. Door de lage energiedichtheid zijn ze erg zwaar, tussen de 20 en 30 kg per kWh capaciteit van de batterij.
  • Laag vermogen. Net als zoutwaterbatterijen hebben loodzuurbatterijen een laag vermogen, waardoor het laden lang duurt.
  • Onveilig materiaal. Honderd jaar geleden gaven we wat minder om veiligheid. Het loodzuur binnen de batterij is giftig, en kan zonder regelmatig onderhoud beginnen te lekken.

De prijs

De prijs van een loodzuurbatterij is het enige voordeel dat het heeft over de andere soorten batterijen. Je kan verwachten zo’n 150 tot 300 euro te betalen per kWh van de batterij.

5. Buurtaccu

De buurtaccu is niet iets wat je zomaar thuis plaatst, en daarom is het ook niet echt een ‘thuisbatterij’. Dit zijn grote, centrale accu’s die voor een hele buurt bedoeld zijn. Het is nog een vrij nieuw concept waarbij iedereen in de buurt met hun zonnepanelen stroom opwekt en opslaat, om zo als geheel onafhankelijker te worden van het stroomnet.

De voor- en nadelen

De voordelen van een buurtaccu:

  • Lagere individuele kosten. Omdat je als buurt gezamenlijk stroom opwekt en opslaat, zal er meestal stroom in de batterij beschikbaar zijn voor individueel verbruik. Hierdoor bespaart iedereen in de buurt op hun energierekening.
  • Gedeelde opslag. Je hoeft zelf niet bang te zijn dat je een thuisbatterij met te veel of te weinig capaciteit aanschaft, sinds het door iedereen gedeeld wordt.

De nadelen van een buurtaccu:

  • Afhankelijk van andere gebruikers. Het grote nadeel van de buurtaccu is dat je afhankelijk blijft van de anderen in je buurt. Dat geldt voor opwek, maar ook voor verbruik. In een wijk met veel elektrische auto’s kan een buurtaccu snel leeg raken. Niet heel fraai voor de bewoners die juist wat minder verbruiken.
  • Beperkte controle over de opslag. Met een eigen thuisbatterij kan je jouw stroom ook zelf verhandelen voor meer rendement. Een buurtaccu geeft je daar geen controle over.

De prijs

Buurtaccu’s zijn wat moeilijker over één kam te scheren dan ‘gewone’ thuisbatterijen omdat de capaciteit afhankelijk is van de grootte van jouw buurt. De prijs van een buurtbatterij start vaak rond een ton, maar kan oplopen tot een half miljoen euro.

De verschillende soorten thuisbatterijen: een overzicht

Soort batterij Voordelen Nadelen
LFP - Lange levensduur
- Erg veilig
- Lichtgewicht
- Onderhoudsarm
- Milieuvriendelijk
- Hoge energiedichtheid
- Weinig aanbod
- Relatief duur
Lithium-ion - Compact
- Bestendig tegen kou
- Hoge energiedichtheid
- Ontvlambaar
- Korte levensduur
- Duur
Zoutwater - Milieuvriendelijk
- Temperatuursbestendig
- Lange levensduur
- Lage energiedichtheid
- Laag vermogen
Loodzuur - Goedkoop - Lage energiedichtheid
- Laag vermogen
- Onveilig materiaal
Buurtaccu - Lage individuele kosten
- Gedeelde opslag
- Afhankelijk van andere gebruikers
- Beperkte controle over opslag

Veelgestelde vragen over verschillende soorten thuisbatterijen

Wat zijn de beste thuisbatterijen op de markt?

De lithium-ijzerfosfaat batterijen zijn een van de beste thuisbatterijen op de markt. Deze batterijen zijn veilig, hebben een lange levensduur, vragen weinig onderhoud, zijn lichtgewicht en zijn milieuvriendelijker. De Huawei LUNA2000-batterijen zijn hiervoor een goede keuze.

Welke soorten thuisbatterijen zijn er?

Er zijn 5 verschillende soorten thuisbatterijen op de markt: de lithium-ijzerfosfaat batterij, lithium-ionbatterij, zoutwaterbatterij, loodzuurbatterij en buurtaccu. Elke thuisbatterij heeft eigen kenmerken en eigenschappen.