Hoe kun je een thuisbatterij aansluiten? Zelf doen of laten doen?

Een installateur houdt een stroomkabel vast in een gehandschoende hand.

Een thuisbatterij is een slimme zet als je meer uit je zonnepanelen of dynamisch energiecontract wilt halen. Wil je een thuisbatterij aansluiten, maar heb je geen idee hoe dit moet? En kun je het apparaat zelf installeren of moet er iemand langskomen? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door de installatie van een thuisaccu, van de voorbereidingen tot het betaalmoment na plaatsing.

Zelf plaatsen vs thuisbatterij-installateur: de juiste keuze

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Je kunt een thuisbatterij zelf aansluiten, maar we raden het absoluut niet aan zonder de nodige ervaring en expertise. Het leggen en installeren van stroomkabels is namelijk gevaarlijk als je er geen ervaring mee hebt. Een gecertificeerde installateur heeft de juiste kennis, waardoor je bent verzekerd van een correcte plaatsing en werking. Kortom, een thuisbatterij zelf plaatsen is geen goed idee. Laat je thuisbatterij altijd aansluiten door een expert.

Een thuisbatterij installeren: stappenplan

Het aansluiten van een thuisbatterij gebeurt in meerdere stappen. We leggen uit hoe dit bij NextEnergy werkt met onze Huawei-thuisbatterij.

1. Voorbereiding

Allereerst kies je natuurlijk een thuisbatterij uit die bij jouw huishouden past. Bekijk onze thuisbatterijen om een geschikte keuze te maken. Kom je er niet uit? Vraag dan een adviesgesprek aan waarbij een van onze experts je graag helpt.

Schouwingsformulier en definitieve offerte

Bestelling geplaatst? Dan ontvang je een schouwingsformulier om in te schatten wat er nodig is voor de installatie. Zoals de gewenste plaats van de batterij en een eventuele aansluiting op zonnepanelen om zonne-energie op te slaan. Deze schouwing bepaalt of het mogelijk is om een accu bij je thuis te plaatsen. 

Tot slot ontvang je een definitieve offerte met daarin de eventuele extra installatiekosten. Akkoord? Dan kun je de offerte ondertekenen en maken we graag een afspraak met je om de thuisbatterij te installeren.

2. Installatie

Een erkende installateur komt bij je thuis de thuisbatterij plaatsen. Onze partner zorgt ervoor dat de batterij op de juiste manier wordt geïnstalleerd, waarbij onder andere rekening wordt gehouden met voldoende ruimte rondom de batterij en genoeg ventilatiemogelijkheden.

Vervolgens wordt jouw thuisaccu aangesloten. Hiervoor moet de installateur een nieuwe groep aanmaken in de meterkast om overbelasting te voorkomen. Immers verbruikt een thuisaccu veel stroom. De installateur plaatst een nieuwe circuitbreker om een veilige verbinding te garanderen. Ook wordt er bedrading gelegd van de batterij naar de meterkast en wordt een nieuwe omvormer aangesloten.

3. Configuratie

De thuisbatterij-installatie is bijna klaar. De installateur zorgt er ook voor dat jouw nieuwe thuisaccu volledig is geconfigureerd met de NextEnergy gateway en verbonden is met jouw netwerk. Als je jouw thuisbatterij gebruikt, wil je natuurlijk dat het apparaat werkt. Ook loopt de installateur samen alles met je door en installeert diegene de NextEnergy app, zodat je ook inzicht krijgt in jouw energieverbruik.

4. Betalen

Tot slot ontvang je van ons een factuur en hoef je alleen nog te betalen. Je betaalt dus pas als de thuisbatterij volledig is geïnstalleerd en goed werkt. 

Uiteraard staan we ook na de installatie voor je klaar. Bijvoorbeeld wanneer je gaat verhuizen. Je kunt de thuisbatterij meenemen of laten staan om de waarde van je woning te verhogen.

Wat kost een thuisbatterij installeren?

Hoewel de aanschaf van een thuisbatterij geld kost, zitten de installatiekosten daar al bij inbegrepen. Dit is voor onder andere de configuratie, klein materiaal en boorwerk. Moeten er extra werkzaamheden worden verricht die niet in de standaard installatie zijn inbegrepen? Zoals het boren van meerdere gaten? Dan betaal je daar een vergoeding voor. Hoeveel dit is, hangt af van de hoeveelheid aan extra werkzaamheden.

Hoelang duurt het om een thuisbatterij te installeren?

Het duurt ongeveer tussen de 5 en 8 uur om een thuisbatterij te installeren. Je kunt dus gerust uitgaan van een volle werkdag. We vragen je dan ook om die dag thuis te zijn, zodat de installateur aan het werk kan. Diegene moet namelijk ook binnen zijn om de thuisbatterij aan te sluiten aan de meterkast. We streven ernaar om de installatie binnen 6 weken van jouw bestelling in te plannen.

Laat je thuisbatterij aansluiten door NextEnergy

Het installeren van een thuisbatterij biedt je verschillende voordelen voor een efficiënter energiegebruik. Een thuisbatterij slaat onder meer (groene) stroom op voor later gebruik. Hoewel het mogelijk is om zelf een thuisbatterij aan te sluiten, raden we het absoluut niet aan. Een thuisbatterij-installatie kun je beter overlaten aan een professionele installateur. 

Wil je een thuisbatterij aansluiten? Een van onze ervaren installatiepartners begeleidt je door het hele proces, zodat je direct kunt profiteren van je nieuwe thuisaccu. Bekijk een van onze modellen of neem contact met onze klantenservice voor een verkennend gesprek.

Veelgestelde vragen over een thuisaccu aansluiten

Hoe sluit je een thuisaccu aan?

Het aansluiten van een thuisaccu begint bij de voorbereiding, zoals het bestellen van de accu. Vervolgens komt een erkend installateur langs om de thuisbatterij correct te installeren en te configureren. Vervolgens kun je betalen en de thuisaccu direct gebruiken, al dan niet in combinatie met zonnepanelen en een dynamisch energiecontract.

Waar thuisbatterij aansluiten?

Je kunt op verschillende plekken een thuisbatterij aansluiten. Geschikte locaties zijn bijvoorbeeld de zolder, garage, meterkast, schuur, technische ruimte of buiten onder een afdak. Voor specifieke installatievereisten is het raadzaam een gekwalificeerde installateur te raadplegen.

Kun je een thuisbatterij zelf aansluiten?

Het is technisch mogelijk om een thuisbatterij zelf aan te sluiten, maar het wordt sterk afgeraden. Een thuisbatterij instellen vereist kennis van elektriciteit, inclusief het werken met hoogspanning en complexe systemen. Je hebt namelijk ook een bidirectionele omvormer nodig. Onjuiste installatie kan leiden tot veiligheidsrisico's, zoals brand en kan ook de garantie van de batterij ongeldig maken. Daarom is het verstandig om een gecertificeerde installateur in te schakelen voor een veilige en correcte installatie.