
Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, is relatief nieuw op de markt. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in het opslaan van (opgewekte) stroom, al dan niet in combinatie met een dynamisch energiecontract. Het is dan ook logisch dat er vragen ontstaan over het brandgevaar van een thuisbatterij en de noodzaak van een verzekering. In dit artikel leggen we dit uitgebreid aan je uit.
Is thuisbatterij brandgevaarlijk?
Hoewel de kans op brand bij een thuisbatterij klein is, valt dit risico niet volledig uit te sluiten. Dit geldt overigens voor alle elektrische apparaten. Het is dus belangrijk om je thuisbatterij volgens de voorschriften en instructies van de fabrikant te laten installeren om te zorgen dat je de accu oplaadt en ontlaadt op de juiste manier.
Heb ik een brandverzekering voor mijn thuisbatterij nodig?
Voor een thuisbatterij heb je niet per se een verzekering nodig. De meeste verzekeraars in Nederland hebben er namelijk voor gezorgd dat een thuisbatterij automatisch meeverzekerd is bij een de inboedel- of opstalverzekering. Hiermee is jouw thuisbatterij gedekt bij eventuele schade door brand, neerslag, storm, lekkage en inbraak.
Hoewel we niet voor elke verzekeraar kunnen spreken, is het belangrijk om bij jouw verzekeraar navraag te doen. Polisvoorwaarden kunnen in de toekomst veranderen. Of je kunt te maken krijgen met een hogere maandelijkse premie. Laat je daarom regelmatig goed informeren door je huidige verzekeraar.
Moet ik de thuisbatterij aangeven aan de verzekering?
In de meeste gevallen hoef je een thuisbatterij niet apart aan te geven bij je verzekering. Toch is het verstandig om dit na te vragen bij je huidige verzekeraar om onverwachte verrassingen te voorkomen. Daarnaast kun je jouw verzekeraar altijd op de hoogte brengen van de installatie van je thuisbatterij.
Hoe kan ik schade aan mijn thuisbatterij voorkomen?
Om schade aan je thuisbatterij te voorkomen, eisen verzekeraars dat de accu wordt geïnstalleerd door een erkend installatiebedrijf. Zelf een thuisaccu installeren is daarom geen goed idee en raden we sterk af. (Leestip: thuisbatterij-installatie.) Daarnaast kun je zelf ook maatregelen nemen om het risico op brandgevaar te minimaliseren, zoals:
- de batterij jaarlijks te laten nakijken door een specialist;
- een rookmelder in de ruimte te plaatsen waar de thuisbatterij staat;
- de accu in een ruimte te plaatsen die koel, droog en goed geventileerd is;
- geen brandbare materialen bij de accu te plaatsen;
- de batterij niet op een vluchtroute te laten plaatsen.
Nieuwe thuisbatterij kopen? Kies voor een gecertificeerde installatie
Je weet nu dat het meestal geen harde eis is om een verzekering voor je thuisbatterij af te sluiten. Ook hoeft de accu vaak niet van tevoren aangegeven te worden bij de verzekeraar. Wel vinden de meeste verzekeraars het belangrijk dat de thuisaccu wordt geïnstalleerd door een gecertificeerd bedrijf. Twijfel je? Neem dan altijd contact op met je verzekeraar voor meer duidelijkheid.
Bij NextEnergy worden onze thuisbatterijen altijd door een erkend installateur geplaatst. We nemen hiervoor na bestelling contact met je op om een goed beeld te krijgen van jouw situatie en om een afspraak te maken voor de installatie. Meer weten? Vul dan ons terugbelformulier in op de thuisbatterijpagina. Of bel naar onze klantenservice op 030 203 5800.