Heb je interesse in een thuisbatterij? Dan heb je vast een aantal vragen. Logisch, want zo’n apparaat is een investering die je graag terug wilt verdienen. Veel mensen vragen zich daarom af wat de levensduur van een thuisbatterij is. In dit artikel vertellen we je daar graag meer over. Ook leggen we uit welke factoren van invloed hebben en hoe je de levensduur kunt maximaliseren.
Hoelang gaat een thuisbatterij mee?
De gemiddelde levensduur van een thuisbatterij is tussen de 10 en 20 jaar. Maar let op, dit is een gemiddelde. De precieze levensduur is vooraf niet te bepalen. Dit komt doordat diverse factoren, zoals de laadcycli en het gebruik, invloed hebben op de levensduur. Als je kiest voor onze thuisbatterij, de Huawei Luna2000, dan kun je rekenen op een levensduur van tussen de 15 tot 20 jaar.
Thuisbatterij levensduur: 7 factoren die van invloed zijn
De bovenstaande levensduur is dus een gemiddelde. Zoals we hebben benoemd, zijn er namelijk wat verschillende factoren die bepalen hoe lang een thuisbatterij meegaat. We hebben deze factoren voor je op een rijtje gezet:
- de kwaliteit
- het aantal laadcycli
- Depth of Discharge (DoD)
- capaciteit
- omgevingstemperatuur
- gebruik
- externe factoren
1. De kwaliteit
Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen en merken op de markt te koop. Hoewel de batterijen allemaal hetzelfde doen (energie opslaan), is het ene apparaat het andere niet. Zo heeft een loodzuurbatterij een levensduur van rond de 5 jaar en kan het niet snel laden. Een lithium-ijzerfosfaatbatterij gaat daarentegen 15 tot 20 jaar mee en staat bekend om veiligheid. Hoewel een accu van goede kwaliteit een hogere investering is, levert het ook meer op. Kortom, de soort thuisbatterij en de kwaliteit daarvan hebben invloed op de levensduur.
2. Het aantal laadcycli
Naast de kwaliteit bepaalt het aantal laadcycli de levensduur. Laadcycli betekent hoe vaak je een batterij oplaadt en ontlaadt. Elke batterij heeft een beperkt aantal laadcycli voordat de efficiëntie afneemt.
Om je een voorbeeld te geven, onze thuisbatterijen bereiken gegarandeerd 6.000 laadcycli. Reken je dit om naar jaren, dan is dit 15 tot 20 jaar (uitgaande dat je één volledige laadcyclus per dag draait). Overigens betekent het niet dat de accu na die 6.000 ermee stopt. Het apparaat wordt gewoon minder efficiënt.
3. Depth of Discharge (DoD)
Depth of Discharge (DoD) bepaalt in welke mate een batterij kan op- en ontladen. Anders gezegd, hoeveel je van de batterij kunt gebruiken. En dit is belangrijk voor de levensduur. Hoe zit dit?
Stel, je laadt jouw mobiele telefoon volledig op. Dan kan het zijn dat dit niet 100% laadt, maar eigenlijk 90%. Dit is door de meeste fabrikanten gedaan om de levensduur van de batterij te verlengen. Als je namelijk een batterij tot het maximale op- en ontlaadt, gaat de levensduur sneller achteruit. Zie je dus ergens een DoD van 90% staan? Dan is het mogelijk dat je de batterij ‘achter de schermen’ niet volledig oplaadt en kun je slijtage verminderen. Je kunt echter de batterijcellen wel maximaal benutten zonder in te leveren op vermogen.
4. Capaciteit
Ook de capaciteit van de thuisbatterij heeft invloed op de levensduur. Capaciteit staat voor hoeveel stroom de batterij in totaal kan opslaan. Hoe hoger de capaciteit is, hoe minder laadcycli de thuisaccu moet doorlopen, hoe langer de levensduur is. Dit komt doordat je meer stroom opslaat en dus minder vaak de batterij hoeft op te laden (afhankelijk van je stroomverbruik). Dus als je vaker de batterij gebruikt om te op- en ontladen (omdat je niet genoeg capaciteit hebt), betekent dit dat de capaciteit afneemt.
Meer weten over thuisaccu's? Lees onze complete gids over thuisbatterijen.
5. Omgevingstemperatuur
Wist je dat de omgevingstemperatuur van invloed kan zijn op hoelang een thuisbatterij meegaat? Dit is voor zowel wanneer de temperaturen erg hoog of juist er laag zijn. Er moet ook genoeg ventilatie zijn, zodat de batterij warmte kwijt kan. Plaats de thuisbatterij dus in een ruimte met een redelijk stabiele temperatuur en zorg ervoor dat er genoeg ruimte rondom de batterij is om te ventileren.
6. Gebruik
De zesde factor is het gebruik van de batterij. Wanneer je een thuisbatterij hebt aangeschaft, is het belangrijk dat je het apparaat in goede conditie houdt. Dit betekent dat je de accu:
- regelmatig gebruikt om stroom op te slaan;
- niet constant overbelast met een grote hoeveelheid stroom;
- niet gebruikt om voor langere periodes opgewekte zonne-energie of netstroom op te slaan.
Als je voortdurend de batterij belast tot maximaal, kan er bij het apparaat vroegtijdige slijtage ontstaan. En dat wil je natuurlijk niet.
7. Externe factoren
Tot slot kunnen externe factoren de levensduur van een thuisbatterij bepalen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan regen, sneeuw en andere soorten vocht. Zorg er dus voor dat de batterij in een vochtvrije omgeving staat zoals de zolder of garage. Wil je de thuisaccu buiten plaatsen? Bekijk dan bij de specificaties van de fabrikant of dit mogelijk is. Onze thuisbatterijen kunnen buiten staan onder een afdakje of in de schuur waar het apparaat droog blijft.
Kun je de levensduur verlengen?
Na verloop van tijd wordt een thuisbatterij, net zoals alle andere elektrische apparaten, minder efficiënt. Toch is het mogelijk om de levensduur te verlengen, zodat je jarenlang kunt profiteren van je thuisaccu. We geven je graag een aantal tips voor een optimale levensduur:
- Betrouwbaar merk
Kies allereerst voor een betrouwbaar merk en een goede batterij. Het kost wat meer, maar je kunt ervan uitgaan dat een kwalitatieve accu langer meegaat. Lithium-ijzerfosfaatbatterijen staan bijvoorbeeld bekend om hun langere levensduur.
- Opslagcapaciteit afstemmen
Stem daarnaast de capaciteit af op jouw stroomgebruik. Wil je vooral profiteren van goedkopere stroom tijdens piekuren? Bijvoorbeeld om een wasje te draaien? Dan heb je vaak genoeg aan 7 kWh (kilowattuur). Verwacht je meer nodig te hebben? Kies dan voor meer capaciteit. Zo hoeft de batterij minder vaak volledig te op- en ontladen.
- Genoeg laadcycli
Zorg ook voor genoeg laadcycli. Hoe meer laadcycli, hoe langer de thuisbatterij meegaat. Hoewel de prijs van zo’n accu hoger ligt, verdien je dit makkelijker terug dan na slechts een paar jaar een nieuwe batterij te kopen.
- Professionele installatie
Tot slot is het verstandig om de thuisbatterij te installeren door een erkend installateur. Diegene weet precies wat de beste plaats voor de thuisaccu is, zodat je vrijwel direct profiteert van een optimale werking en jarenlange profijt.
Kies voor een thuisbatterij met een lange levensduur bij NextEnergy
Een thuisbatterij gaat gemiddeld tussen de 10 en 20 jaar mee. Er zijn echter factoren die van invloed kunnen zijn op de levensduur. In dit artikel heb je kennisgemaakt met 7 factoren, van de batterijkwaliteit tot externe factoren als vocht. Door te kiezen voor een betrouwbaar merk, de juiste capaciteit, genoeg laadcycli en professionele installatie, is het mogelijk om de levensduur van een thuisbatterij te verlengen.
Zoek jij naar een kwalitatieve thuisbatterij die jaren meegaat? Kies dan voor onze Huawei Luna2000 met een verwachte levensduur van tussen de 15 tot 20 jaar. Bekijk onze modellen of neem contact op met onze klantenservice als je verdere vragen hebt.
Veelgestelde vragen over de levensduur van een thuisbatterij
Hoeveel jaar gaat een thuisbatterij mee?
Een thuisbatterij gaat gemiddeld tussen de 10 tot 20 jaar mee. Let op, dit is een gemiddelde. Factoren als de kwaliteit, het aantal laadcycli, Depth of Discharge, de capaciteit, de omgevingstemperatuur, het gebruik en externe factoren als vocht beïnvloeden de levensduur. Het is dus belangrijk om een thuisaccu volgens de fabrieksinstructies in gebruik te nemen.
Welke thuisbatterij gaat het langst mee?
Een zoutwaterbatterij gaat het langst mee met een gemiddelde levensduur van 20 jaar. Daarna komen de batterijen met lithium-ion en lithium-ijzerfosfaat met gemiddeld 15 tot 20 jaar. Loodzuurbatterijen gaan het minst lang mee: 8 tot 10 jaar. Als je alle voor- en nadelen tegenover elkaar legt, dan is een lithium-ijzerfosfaatbatterij de beste keuze.
Lees meer veelgestelde vragen over de thuisbatterij.