6/9/2024

Is biogas de toekomst?

Een koe staat in een groen weiland onder een blauwe lucht en kijkt de camera in.

Op het gebied van stroom zijn we als land goed aan het verduurzamen, maar ons gras is nog overweldigend grijs. Toch is er een interessante, groene optie in biogas. In dit artikel vertellen we je daar alles over.

Wat is biogas?

Biogas is gas dat geproduceerd wordt uit biomassa zoals mest, rioolslib, en ander organisch restafval. Dit afval wordt vervolgens in een luchtdichte tank gestopt, waarna bacteriën de koolstof omzetten in gas. In deze ruwe vorm kan biogas al gebruikt worden als brandstof voor voertuigen, maar om huizen te kunnen verwarmen wordt het eerst verder schoongemaakt en opgewaardeerd naar biomethaan

Er komt bij dit proces veel minder CO2 vrij, tot wel 85% minder dan bij de productie van aardgas.

De voordelen van biogas

Het doel van Nederland is om in 2050 compleet gasvrij te worden. Daarmee wordt vooral bedoeld om af te stappen van het vervuilende (en eindige) aardgas dat we nu verbruiken. Volledig overstappen op groene stroom zou geweldig zijn voor de energietransitie, maar kan biogas daar ook een rol in spelen?

Biogas is CO2-neutraal

Wanneer we gas produceren door fossiele brandstoffen te verbranden, komt er CO2 vrij die miljoenen jaren geleden was opgeslagen in de aarde. Hierdoor ontstaat er dus een netto toename aan CO2 in onze atmosfeer.

De productie van biogas daarentegen, wordt gedaan met recent gemaakte biomassa. De CO2 die vrijkomt bij het verbranden van biogas is kort geleden nog opgeslagen door het materiaal dat wordt verbrand. Dat betekent dat er geen netto toename aan CO2 in de atmosfeer is, en biogas CO2-neutraal is.

Biogas is niet eindig

Naar verwachting is het aardgas in Nederland in 2034 op. Omdat biogas wordt gemaakt van natuurlijke bronnen, zullen we nooit het probleem hebben dat het biogas op raakt. 

Biogas is niet afhankelijk van het weer

Het is nu wel duidelijk wat het voordeel van biogas is ten opzichte van het aardgas dat we gewend zijn, maar hoe zit het met groene stroom?

Zonnepanelen en windmolens produceren enorm veel groene stroom met de juiste weersomstandigheden. Maar als het windstil en bewolkt is, komt er vrijwel niets meer binnen. Een slimme oplossing daarvoor is de thuisbatterij, waarmee je groene stroom kan opslaan voor later gebruik. 

Biogas is daarentegen niet afhankelijk van de weersomstandigheden. Biomassa is het hele jaar door beschikbaar en in dat opzicht een meer betrouwbare energiebron dan groene stroom.

Benieuwd naar andere duurzame energie oplossingen? Lees onze gids over duurzame energie.

De nadelen van biogas

Helaas is het niet alleen zonneschijn voor biogas. Er zijn ook een aantal uitdagingen die in de weg staan van dit groene aardgas alternatief. 

Duurder dan aardgas

Voor de productie van biogas zijn er veel gespecialiseerde installaties nodig die duur zijn om te bouwen én te opereren. De kosten van biogas zijn daarom een stuk hoger dan aardgas. Uit onderzoek van CCS Energie Advies onder boeren die biogas produceren blijkt dat de kosten ook sterk kunnen variëren. Bij kleine boeren kostte een kuub biogas zo’n 3 euro, en bij de grootste boeren 1,77 euro.

Vergelijk dat met de gasprijs van vandaag, en je ziet dat we nog een stuk te gaan hebben voordat biogas een betaalbaar alternatief wordt.

Lagere energieopbrengst

Biogas heeft een lagere energiedichtheid dan aardgas. Dat betekent dat er meer biogas nodig is om dezelfde hoeveelheid energie te genereren als aardgas. De uitdaging ligt daarom in de opslag en transport; om biogas door het hele land beschikbaar te maken zijn er grote uitbreidingen nodig in onze huidige infrastructuur.

Conclusie — is biogas het waard?

De grote voordelen van biogas zijn de duurzaamheid, betrouwbaarheid, en oneindigheid. Daar staat echter tegenover dat het nog een vrij duur alternatief is voor aardgas, wat het voor veel huishoudens niet een realistische groene oplossing maakt. Als we het productie- en transportproces van biogas kunnen uitbreiden, zou het een grotere rol kunnen spelen in de energietransitie. 

Tot die tijd lijkt het vooral een lokale oplossing voor (bijvoorbeeld) boerderijen om meer te halen uit hun organisch restafval, en voor huishoudens die het niet erg vinden om extra te betalen en zo echt CO2-neutraal te blijven.