Een gewone, domme thuisbatterij is een leuk hebbedingetje voor echte energie-fanaten. Een slimme thuisbatterij is echter een revolutionair product dat goed is voor jouw portemonnee en het versnellen van de energietransitie. Het verschil? De NextEnergy gateway, een klein doosje in jouw meterkast. Dat leggen we in dit artikel uit.
Wat doet een thuisbatterij eigenlijk?
Een ‘gewone’ thuisbatterij doet precies wat je verwacht — het laat jou stroom opslaan en later ook verbruiken. Daar zit veel indrukwekkende technologie achter, want grote hoeveelheden stroom opslaan voor later verbruik doe je niet zomaar. De stroom die jouw batterij opslaat is afkomstig van zonnepanelen, of gewoon van het stroomnet.
Deze stroom kan je later zelf verbruiken, of terugleveren aan het stroomnet tegen een vergoeding. Met een dynamisch energiecontract is dat erg interessant, want je kan stroom opslaan tijdens goedkope uren, en die verkopen wanneer de prijzen stijgen.
De standaard ‘domme’ batterij zal echter niet een hoog rendement kunnen realiseren, en je zal jouw investering waarschijnlijk niet eens terugverdienen. Een slimme thuisbatterij heeft een veel hoger rendement, en heeft een terugverdientijd tussen de 6 en 7 jaar.
De NextEnergy gateway
Gelukkig hoeft een batterij niet dom te blijven. De NextEnergy gateway transformeert het in een slim apparaat waar jij én de rest van het land van profiteren. De gateway is een kleine doos die in jouw meterkast wordt geïnstalleerd. Het wordt aangesloten aan jouw slimme meter via de P1-poort, en kan dan het volgende doen:
P1-informatie aflezen
Door informatie af te lezen van jouw slimme meter geeft de gateway jou een zeer nauwkeurig inzicht in jouw huishouden. Je ziet precies wat je verbruikt, wat er via zonnepanelen wordt opgewekt, en de status van jouw batterij in de NextEnergy app.
Veiligheid verzekeren
Thuisbatterijen worden ontworpen om zo veilig mogelijk te zijn, maar het verplaatsen van stroom vormt toch altijd een brandgevaar, hoe klein dan ook. De gateway monitort constant de status van de batterij en jouw meterkast en voorkomt zo overbelasting en overspanning.
Automatisch handelen op stroommarkten
Het allergrootste verschil tussen een domme en een slimme thuisbatterij is het automatisch handelen in stroom. In combinatie met een dynamisch energiecontract kan jouw thuisbatterij namelijk zelf stroom inkopen tijdens goedkope uren, en die terugleveren tijdens dure uren. Zo verdien jij dagelijks aan jouw thuisbatterij, zonder zelf de prijzen in de gaten te hoeven houden.
Het handelen van een thuisbatterij
Maar hoe werkt het handelen op de stroommarkt(en) eigenlijk? De slimme thuisbatterij kan op twee markten handelen, de day-ahead markt en indirect op de onbalansmarkt.
Handelen op de day-ahead markt
Een slimme thuisbatterij handelt automatisch in stroom. Omdat stroomprijzen voor de volgende dag al rond een uur of 4 in de middag bekend zijn, kan de batterij zo het beste moment om te op- en ontladen uitkiezen voor morgen. Vervolgens zal het opladen tijdens de goedkope uren, en die stroom terugleveren aan het stroomnet wanneer de prijzen stijgen omdat er meer vraag is naar stroom. In de praktijk zal de batterij dus vooral in de vroege middag opladen (veel zonnestroom productie) en in de avond terugleveren.
Dit handelen op de zogenaamde day-ahead markt maakt een deel uit van het rendement van een thuisbatterij, maar dat is niet wat de slimme thuisbatterij zo speciaal maakt. Dankzij de NextEnergy gateway betreed jij namelijk indirect de onbalansmarkt.
Handelen op de onbalansmarkt
De onbalansmarkt is alleen beschikbaar voor energieleveranciers- en producenten. Dit is waar energieprijzen het meest schommelen omdat verschillende partijen ineens te veel of juist te weinig stroom hebben ingekocht. Vraag en aanbod zijn op deze markt veel wisselvalliger dan op de day-ahead markt, en daar kan jij op inspelen met een slimme thuisbatterij van NextEnergy. Dat komt omdat je via ons, de energieleverancier, stroom kan opslaan op jouw batterij. Hier wordt je voor beloond — je helpt namelijk het stroomnet in balans te houden. Dit is waar een groot deel van het rendement van een thuisbatterij vandaan komt.
Meer over de onbalansmarkt en batterijen weten? Lees onze complete gids over thuisaccu's.
Stroomnet in balans
Een thuisbatterij is een slimme investering, maar het is niet alleen goed voor de portemonnee.
Ons stroomnet raakt vrijwel dagelijks helemaal overbelast. Omdat Nederland de meeste zonnepanelen per capita heeft in Europa, wordt er overdag heel veel zonnestroom opgewekt en aan het net geleverd. Het stroomnet is helaas geen gigantische batterij, en deze stroom kan niet worden opgeslagen voor wanneer het nodig is. In de avond wordt er veel meer verbruikt, en juist dan is die stroom nodig.
Met een thuisbatterij help je dus dit probleem op te lossen. We hadden het eerder al over de financiële aspecten hiervan, maar ook vooral voor de energietransitie is een thuisbatterij van enorm belang. Het einddoel is een samenleving die draait op duurzame energie, oftewel: afstappen van gas. Dat is niet mogelijk als ons stroomnet ten allen tijden overbelast is. Een deel van de oplossing is natuurlijk het uitbreiden van het stroomnet, maar dat is tijdrovend, duur, en ook niet de ultieme oplossing.
Hoewel de uitbreiding van het stroomnet wel nodig is, is een slimmer toekomstbeeld een batterijencollectief door heel Nederland. Zo kan er door het land heen massaal stroom worden opgeslagen, en later worden teruggeleverd. En de overheid lijkt het daar mee eens te zijn. Sinds januari 2024 is het namelijk mogelijk om voor jouw thuisbatterij een BTW teruggave te krijgen, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals het hebben van een dynamisch energiecontract.
Bestel jouw slimme thuisbatterij
De NextEnergy gateway zit inbegrepen bij ieder model thuisbatterij. Klaar om de energietransitie in huis te halen? Bestel nu jouw slimme thuisbatterij en begin al snel met profiteren.