Er ontstaan steeds meer initiatieven om de wereldwijde CO₂-uitstoot te verminderen. Deze beweging is belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering een halt toe te roepen. Niet alleen voor mensen, ook voor dieren en het milieu. Maar wat is CO₂ eigenlijk en hoe kun je zelf je steentje bijdragen om de uitstoot te verminderen? In dit artikel delen we 9 tips om je totale uitstoot te verlagen.
Wat is CO₂?
CO₂ (vast, vloeibaar of in gasvorm) is een broeikasgas en ontstaat bij de verbranding van fossiele brandstoffen waarin koolstof zit. Hierbij moet je denken aan hout, aardolie, aardgas en kolen. Het kan echter ook ontstaan door een bosbrand of vulkaanuitbarsting. CO₂ speelt een belangrijke rol in het broeikaseffect en is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering.
Waar staat CO₂ voor?
CO₂ is de scheikundige afkorting van koolstofdioxide. Het wordt ook wel kooldioxide en koolzuurgas genoemd. Het is een verbinding van één koolstofatoom (C) en twee zuurstofatomen (O₂) die dus samen CO₂ vormen.
Waarom is CO₂ een ding?
Koolstofdioxide komt van nature voor op aarde. Zo adem je tijdens het lezen van dit artikel ook gewoon zelf CO₂ uit (in lage concentraties) doordat het menselijk lichaam CO₂ produceert. Bovendien wordt CO₂ door bomen en planten gebruikt om te groeien en houdt het de planeet gemiddeld 15 graden Celsius. Maar waarom is CO₂ zo’n ding? Als er hoge concentraties in de lucht komen door het verbranden van fossiele brandstoffen, dan heeft dat grote gevolgen.
Een teveel aan CO₂ in de atmosfeer, zorgt samen met andere broeikasgassen voor een versterkt broeikaseffect. Het overschot kan de natuur niet zelf volledig opnemen en blijft dus hangen in de atmosfeer. Dit zorgt ervoor dat kortgezegd de aarde warmte vasthoudt met blijvende schade als gevolg. Deze gevolgen zijn onder meer:
- smeltende ijskappen;
- een stijgende zeespiegel;
- meer stormen;
- hevige regenbuien;
- overstromingen;
- uitdrogingen;
- onvruchtbaar land;
- extreme hitte.
Genoeg redenen dus om ervoor te zorgen dat er niet een teveel aan CO₂ in de lucht terechtkomt.
Hoeveel CO₂ zit er in de lucht?
Bij normale concentraties zit er rond de 0,041% CO₂ in de lucht. Dit kunnen zowel mensen als dieren gewoon inademen. Dit klinkt aanvankelijk als zeer weinig, maar er is nog nooit zoveel CO₂ gemeten in de atmosfeer doordat we op grotere schaal meer zijn gaan uitstoten. Uit onderzoek blijkt dat vóór de negentiende eeuw de wereldwijde concentratie tussen de 180 ppm en 280 ppm (parts per million) lag. Anno nu ligt dit boven de 400 ppm. En dat is alarmerend, want het zorgt dat de aarde nóg sneller opwarmt.
Hoe bereken je jouw CO₂-uitstoot?
Niet alleen bedrijven, ook huishoudens stoten koolstofdioxide uit. Denk maar eens aan die warme douche die via gas wordt opgewarmd. Of dat wasje in de wasmachine waarvoor elektriciteit nodig is. 1 m³ gas is ongeveer gelijk aan 1,8 kg CO₂. Voor stroom is dit 0,27 kg per 1 kWh. Door deze aantallen met jouw verbruik te vermenigvuldigen, kun je jouw CO₂-uitstoot berekenen voor het gebruiken van stroom en gas. Dit is de formule:
CO₂-uitstoot = (gasverbruik x 1,8) + (stroomverbruik x 0,27)
Hoe kan ik CO₂-uitstoot verminderen? 9 tips
Iedereen kan bijdragen aan het verminderen van de CO₂-uitstoot. Weet je niet zo goed wat je allemaal kunt doen? Hieronder vind je negen effectieve tips. Van het vaker pakken van de fiets tot het kiezen van een dynamisch energiecontract.
1. Pak vaker de fiets
Van een boodschap tot de kinderen wegbrengen naar school: door de fiets te pakken in plaats van een dieselauto, bespaar je volgens Milieu Centraal 149 gram CO2-uitstoot per reizigerskilometer. Heb je een elektrische fiets? Dan stoot je 3 gram per reizigerskilometer uit.
Weetje: een gemiddelde dieselauto stoot per liter diesel gemiddeld 2,61 kilogram CO₂ uit, afhankelijk van het type diesel en de verbrandingsomstandigheden.
2. Kies voor een elektrische auto
Hoewel je met elk soort transport CO₂ uitstoot (behalve wandelen), is dat met een elektrische auto (EV) bijna drie keer minder dan met een dieselauto: 53 tegenover 149 gram. Het is dus een slimme zet om, als je op zoek bent naar een nieuwe auto, te kiezen voor een EV.
3. Ga eens voor tweedehands
Voor het produceren van spullen als kleding en elektronica is gas en/of stroom nodig. Evenals bij het vernietigen ervan. Door te kiezen voor tweedehands spullen, verminder je de CO₂-uitstoot. Het is namelijk niet nodig om ze opnieuw te maken. Ga dus eens (met de fiets) naar de kringloopwinkel bij jou in de buurt om te zien wat er te vinden is. Uiteraard kun je ook spullen inleveren die je niet (meer) gebruikt.
4. Consuminder
Minder consumeren is ook een eenvoudige manier om CO₂-uitstoot te verminderen. Door bewuster te kopen en alleen aan te schaffen wat je écht nodig hebt, verklein je de vraag naar grondstoffen en productieprocessen. Vaak kun je ook spullen lenen van bijvoorbeeld vrienden, familie of de buren. Of je kunt tijdelijk iets huren bij een gespecialiseerd bedrijf.
5. Kies voor lokaal
Ga je boodschappen doen? Kies dan voor lokale producten uit het seizoen. Zacht fruit, zoals aardbeien en frambozen, worden ‘s winters vaak ingevlogen vanuit het buitenland of geproduceerd in een verwarmde kas. En dat zorgt voor meer CO₂-uitstoot. Je kunt dus beter in het najaar kiezen voor Hollandse appels en peren van de lokale fruitteler. Door lokaal te kopen, verklein je de afstand die producten moeten afleggen voordat ze op jouw bord of in jouw huis belanden.
6. Laat zonnepanelen installeren
Met zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op, wat betekent dat je jaarlijks minder stroom hoeft af te nemen van het stroomnet (dat deels nog uit grijze stroom bestaat).
7. Recycle op de juiste manier
Ook op de juiste manier afval scheiden, zorgt voor minder CO₂-uitstoot. Sommige materialen kunnen we namelijk hergebruiken, en daarmee besparen we grondstoffen en energie. Hierbij moet je denken aan het recyclen van papier, glas en plastic bij jou thuis. Maar ook bouwafval, batterijen en kapotte elektronische apparaten. Wil je iets weggooien? Kijk dan eerst of je het kunt recyclen en waar je dit kunt inleveren.
8. Ga voor duurzame energie
Tegenwoordig bieden steeds meer energieleveranciers (deels) groene stroom aan. Dit is stroom die is opgewekt uit hernieuwbare bronnen als zon, wind en water. In tegenstelling tot grijze stroom, waarvoor fossiele brandstoffen worden gebruikt, is groene stroom schoon. Het is dus slim om te kiezen voor een leverancier die duurzame energie opwekt. Bij NextEnergy ben je altijd verzekerd van 100% groene stroom uit duurzame bronnen. Deze energie is namelijk afkomstig van windmolens en zonnepanelen.
9. Zet slimme apparaten aan tijdens dalmomenten
Onze laatste tip is om (slimme) apparaten in te schakelen tijdens dalmomenten, periodes waarin veel groene stroom wordt opgewekt via zonnepanelen en windmolens. Door juist op deze momenten energieslurpende apparaten in te schakelen, draag je bij aan een efficiënter gebruik van duurzame energie en help je bij het in balans houden van het stroomnet. Bovendien zijn dalmomenten goedkoper, zodat je jaarlijks geld kunt besparen op je energierekening. Om deze dalmomenten te gebruiken, heb je een dynamisch energiecontract nodig, een contractvorm waarbij de prijzen van stroom per uur en van gas per dag veranderen.
Handige tips om energie te besparen
Ook door energie te besparen, draag je bij aan een schoner klimaat. En het fijne is dat iedereen kan besparen op energie. Daarvoor hoef je niet in het donker of in de kou te zitten. Met een paar slimme aanpassingen kun je slimmer omgaan met energie. Kies bijvoorbeeld voor een waterbesparende douchekop en vervang alle lampen door led-verlichting. Ook het beter isoleren van je huis en het wassen op 30 graden dragen bij aan een lagere CO₂-uitstoot.
Hoe compenseer ik mijn CO₂-uitstoot?
Helaas is het niet meer gebruiken van grijs gas niet voor elk huishouden een (betaalbare) optie. Hoe kun je dan jouw CO₂-uitstoot verlagen? De beste optie is natuurlijk door het gasverbruik te verlagen. Daarnaast kun je investeren in duurzame projecten om jouw uitstoot te compenseren. Bij NextEnergy bieden we je de optie om tegen een paar cent per kuub gas jouw CO₂-voetafdruk te compenseren. We steunen hiermee het Indiaas windmolenproject van NSL Power.
Verlaag je CO₂-uitstoot met een dynamisch energiecontract
Samen de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide verminderen, is belangrijk voor een leefbare aarde, nu en in de toekomst. Van het vaker pakken van de fiets tot apparaten aanzetten tijdens groene dalmomenten. Door te kiezen voor een dynamisch energiecontract profiteer je niet alleen van lagere energiekosten. Je draagt ook bij aan een schonere toekomst met 100% groene stroom. Ben jij er klaar voor? Bereken direct je aanbod bij NextEnergy en stap over.
Veelgestelde vragen over het verminderen van CO₂-uitstoot
Hoe kan ik CO₂ besparen?
Je kunt CO₂ besparen door bijvoorbeeld vaker de fiets te pakken in plaats van de auto, vaker tweedehands spullen te kopen, alleen te kopen wat je nodig hebt en door te kiezen voor lokale producten. Ook met een dynamisch energiecontract kun je CO₂ besparen. Je verbruikt minder grijze stroom door tijdens de goedkope dalmomenten, de periode waarin veel groene stroom wordt opgewekt, apparaten in te schakelen.
Hoe CO₂ verminderen in huis?
De lucht die we inademen bestaat ook deels uit CO₂. Een teveel aan CO₂ in huis is slecht voor de gezondheid. Je kunt het percentage in huis verminderen door eenvoudige maatregelen te nemen. Ventileer het huis regelmatig door ramen en deuren even open te zetten en mechanische ventilatie te laten installeren. Ook het plaatsen van luchtzuiverende kamerplanten kan helpen, evenals het minder gebruiken van de (hout)kachel en kaarsen.