30/8/2024

CO2-compensatie uitgelegd

Een persoon loopt door het bos met stevige wandelschoenen aan.

Veel Nederlanders zijn actief bezig met het verminderen van hun CO2 voetafdruk. Steeds meer bedrijven bieden de optie om producten of goederen CO2-neutraal te bestellen. Maar waarom is dat belangrijk, en hoe werkt het eigenlijk? Dat leggen we in dit artikel uit.

Wat is een CO2 voetafdruk?

CO2 (koolstofdioxide) komt vrij bij de productie en transport van vrijwel al onze goederen. Etenswaren moeten van A naar B worden vervoerd in grote trucks, en ook de meeste vormen van vervoer stoten CO2 uit. 

Jouw CO2 voetafdruk wordt bepaald door consumptie en verbruik. De vleesindustrie zorgt bijvoorbeeld voor veel uitstoot. Als je vleesconsumptie daalt, zal je ook een kleinere CO2 footprint hebben. Denk ook aan online kledingwinkels die de optie bieden om jouw bestelling CO2-neutraal te verzenden. Je betaalt dan een kleine vergoeding die de winkel vervolgens gebruikt om een duurzaam doel te steunen.

De productie van aardgas is ook een grote bron van CO2-uitstoot, daarom bieden veel leveranciers, waaronder NextEnergy, de optie om die productie CO2-neutraal te maken.

CO2-neutrale goederen

Wanneer je kiest voor CO2-gecompenseerd gas, betaal je een kleine vergoeding over je verbruik. Voor iedere kuub gas die je verbruikt, betaal je dus een paar cent extra. Deze vergoeding gebruiken wij vervolgens om een windmolenproject in India te steunen. Omdat India zo’n gigantisch land is met groeiende industrieën, is het belangrijk om vooral ook daar zo snel mogelijk de stap te maken naar duurzame energie.

Met CO2-compensatie maak je dus niet ineens de productie van aardgas schoon, maar steun je een groen doel dat verdere vervuiling tegengaat.

Tips om jouw CO2 voetafdruk te verminderen

Eet minder vlees en zuivel

Nee, we gaan je niet vertellen om volledig vegan te gaan leven, tenzij je dat graag doet. Het is wel goed om bewust te zijn van hoeveel de consumptie van vlees- en zuivelproducten jouw voetafdruk beïnvloedt. Uit onderzoek blijkt dat één dag aan vlees- en zuivelconsumptie zo’n 5,2 kg aan CO2 opwekt. Zonder vlees of zuivel is dat maar 2,4 kg.

Kies voor alternatief vervoer

De auto is natuurlijk super handig, maar ook erg vervuilend. Een auto die op benzine rijdt, stoot zo’n 150 gram CO2 per kilometer uit. Elektrische auto’s zijn op dat gebied veel zuiniger, en stoten gemiddeld 60% minder CO2 uit dan benzineauto’s.

Het openbaar vervoer is ook een stuk duurzamer dan de auto. Gemiddeld stoot een bus, tram, of metro 96 gram CO2 per kilometer uit, terwijl een elektrische trein nog geen 20 gram per kilometer uitstoot.

De fiets is natuurlijk (naast de benenwagen) het meest duurzame vervoermiddel. De enige CO2 die je uitstoot komt van je eigen adem, waardoor je maandelijks zo’n 2 kilo uitstoot tegenover de 88 kilo van een benzineauto (bron: Milieu Centraal).

Compenseer je uitstoot

Met CO2-compensatie zorg je ervoor dat jouw verbruik neutraal blijft. Hoe die compensatie precies werkt, hangt af van het product of service. Online kledingzaken vragen bijvoorbeeld om een eenmalige vergoeding bij je aankoop, terwijl energieleveranciers een toeslag over je verbruik rekenen.

Benieuwd naar jouw aanbod met CO2-compensatie? Bereken hieronder jouw aanbod en vink ‘Ik wil CO2-gecompenseerd gas’ aan.