Zo wordt jouw batterijvergoeding nota opgebouwd

Een hand beweegt richting de kabels van een omvormer installatie

Met een thuisbatterij haal je niet alleen de energietransitie in huis, maar ook een slim apparaat dat toch aardig wat stroom opslaat en verhandelt. Voeg daar nog het onbalans rendement aan toe, en je jaarnota wordt ineens een stuk ingewikkelder. Daarom krijg je van ons een aparte batterijvergoeding nota. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt.

Jaarlijkse batterijvergoeding nota

Je ontvangt de batterijvergoeding nota vlak nadat je jouw reguliere jaarnota voor je energieverbruik hebt ontvangen. De batterijvergoeding nota gaat over de periode van de jaarnota. Als de batterij bijvoorbeeld 7 maanden na de start van jouw energiecontract is geïnstalleerd, dan gaat je eerste batterijvergoeding nota over de resterende maanden — in dit voorbeeld dus 5 maanden.

De opbouw van je nota

1. Contractgegevens

Bovenaan zie je de gegevens van jouw contract, zoals het adres, het factuurnummer, en ook de jaarnota periode. Bij een jaarnota is de periode natuurlijk een jaar. Als je batterij later is geïnstalleerd, zal de periode van de batterijvergoeding korter zijn. Vanaf je tweede jaar zal de periode gewoon gelijk lopen met je jaarnota.

2. Te ontvangen

Dit is het bedrag dat jij in 3 weken van ons ontvangt of eventueel verrekend wordt met een openstaand bedrag, bijvoorbeeld dat van je energie jaarnota. Dit is het eindbedrag, dus inclusief de btw, met overige kosten al verrekend. Je kunt erop rekenen dat je dit bedrag drie weken na ontvangst van de nota op je rekening hebt staan.

3. Kostenverdeling

De kostenverdeling laat je zien hoe het te ontvangen bedrag tot stand is gekomen. Allereerst zie je het resultaat dat je op de onbalansmarkt hebt behaald (excl. btw). Dit is het werkelijke rendement dat jouw batterij in deze periode heeft gemaakt. Daarnaast wordt een verrekening met je jaarnota gemaakt. Het effect dat de batterij op jouw gewone energierekening heeft gehad, omdat hij van en naar het net heeft op- en ontladen tegen de beursprijs met inkoopvergoeding, wordt hier teruggedraaid. Vervolgens ontvang je natuurlijk ook 21% btw.

4. Batterij resultaat onbalansmarkt

We duiken dieper in de details van jouw batterij. Dit stuk laat precies zien hoeveel handel we vanuit jouw batterij hebben kunnen meten. Je ziet hier de 70% van de gewogen gemiddelde onbalansprijs per kWh waar je batterij tegen heeft op- en ontladen. 

  • Het is een gewogen gemiddelde, oftewel de gemiddelde stroomprijs tijdens de uren dat je batterij daadwerkelijk actief is geweest op de onbalansmarkt. 
  • De opbrengsten worden 70/30% opgesplitst. Dat betekent dat jij 70% van alle opbrengsten houdt, en 30% naar NextEnergy gaat. Voor het slim aansturen van jouw thuisbatterij vraagt NextEnergy een vergoeding. Dit komt niet in de vorm van vaste kosten, maar een percentage van de opbrengst van jouw thuisbatterij. Wij gebruiken deze vergoeding om ons aanbod te verbeteren. Bijvoorbeeld het bijwerken van ons slimme algoritme om nog beter in te spelen op de onbalansmarkt, of het ontwikkelen van andere slimme energieoplossingen.

Meer weten? Lees: hoe jouw thuisbatterij handelt op de onbalansmarkt.

5. Te verrekenen met de jaarnota

Bij het op- en ontladen verbruikt je batterij natuurlijk ook stroom. Omdat de batterij wordt aangesloten aan je huishouden betaal je ook de beursprijs voor het opladen, en ontvang je de beursprijs voor het ontladen (terugleveren). Je slimme meter meet de kilowatturen (kWh) van je batterij. Net als je huisverbruik worden deze afgerekend op je jaarnota tegen beursprijzen. Voor je batterij klopt dit niet helemaal, want deze is enkel actief op de onbalansmarkt. Daarom verrekenen wij de batterijvolumes op de batterijvergoeding nota.

6. Inkoopvergoeding

De levering van energie kost de energieleverancier geld, vaak in de vorm van onbalanskosten. Omdat je met slim handelen onbalans helpt te verminderen, krijg je de inkoopvergoeding die je op je jaarnota hebt betaald voor het op- en ontladen van de batterij van ons terug.

7. Batterijstroom dat in huishouden is gebleven

Jouw huishouden staat nooit echt stil. Als je de wasmachine aanzet terwijl de batterij aan het ontladen is, verbruikt die eerst de stroom uit je batterij. Als er dan nog batterijstroom over is gaat dat naar het net. Of andersom: als de wasmachine meer verbruikt dan de batterij levert, wordt dat uit het net gehaald. De andere kant op kan ook: als je zonnepanelen hebt, en er wordt opgewekt terwijl de batterij aan het opladen is, zal de batterij eerst de zonnestroom opslaan voordat deze weer vanaf het net begint op te laden.

Kortom: niet alle stroom die de batterij ontlaadt gaat terug naar het stroomnet en niet alle stroom die de batterij laadt komt van het stroomnet. Een deel circuleert in het huishouden. Je krijgt alle inkoopvergoeding terug van de handel die jouw batterij met het net heeft gedaan - zowel levering als teruglevering - en dus niet over de stroom die binnen het huis zelf is geladen of ontladen.

8. Totaal te verrekenen met de jaarnota

Dit is het totale bedrag dat je jaarnota hoger of lager was door je batterij. Dit wordt verrekend met je onbalans opbrengsten. Afhankelijk van de beursprijzen, en hoeveel stroom uit de batterij je zelf hebt verbruikt, kan dit een positief of negatief bedrag zijn.

Vragen? Neem contact op

We snappen maar al te best dat een thuisbatterij voor meer vragen kan zorgen. Neem een kijkje bij de veelgestelde vragen, of neem contact op via de chat in de NextEnergy app.