Veelgestelde vragen
Heb ik garantie op de Plug-In batterij?
De batterij heeft een fabrieksgarantie van 10 jaar of 6.000 laadcycli.
Gerelateerde vragen
Je kunt meerdere Plug-in batterijen op elkaar stapelen. De Plug-in batterij is zo ontworpen dat deze makkelijk uit te breiden is met extra capaciteit. In totaal kan een batterij vier keer worden uitgebreid, tot wel 10,5 kWh.
Ja, dat kan! De plug-in batterij kan bijvoorbeeld in je camper of op de boot gebruikt worden. In dat geval kun je de batterij eerder zien als een grote accu. De plug-in batterij laadt op wanneer je het in een stopcontact steekt, en ontlaadt wanneer je apparatuur aansluit. Let wel op dat je ook buitenshuis de voorgeschreven instructies volgt. Controleer ook hoe je verzekerd bent in het geval dat er buitenshuis iets met de batterij gebeurt.
Je kan 1 Plug-in batterij (master) aansluiten en de capaciteit uitbreiden afhankelijk van je behoeften.
Deze uitbreidingen zijn alleen voor de capaciteit, niet het vermogen. Je blijft dus laden met 1200W en ontladen met 800W ongeacht het aantal uitbreidingen. Wil je laden of ontladen met meer vermogen? Neem dan contact met ons op zodat we de mogelijkheden met je kunnen doornemen.
Uiterlijk 2 weken voordat jouw Plug-In batterij geleverd wordt ontvang je een e-mail met informatie over de betaling.
Je reserveert jouw Plug-in batterij door de batterij te bestellen en een aanbetaling te doen.
Nee, momenteel is de plug-in batterij enkel te koop in Nederland.
Uiterlijk 2 weken voordat jouw Plug-In batterij geleverd wordt ontvang je een e-mail met informatie over de levering.
De eerste batterijen worden tussen juli en augustus 2025 geleverd.
Ja, de Plug-in batterij levert energie aan jouw huishouden op het moment dat er meer vraag naar energie is dan aanbod vanuit de zonnepanelen. Let wel op dat de meeste elektrische auto's grote batterijen hebben die veel stroom vragen. Het kan dus voorkomen dat je batterij niet genoeg capaciteit heeft om de auto volledig op te laden.
Ja, de Plug-in batterij levert energie aan jouw huishouden op het moment dat er meer vraag naar energie is dan aanbod vanuit de zonnepanelen. Deze energie kan dus ook gebruikt worden voor de warmtepomp.
Nee, een plug-in batterij moet echt binnen worden geplaatst. Zon, vorst, en vocht kunnen allemaal een negatieve invloed hebben op de levensduur van de batterij. De batterij werkt optimaal bij temperaturen tussen de 10 en 30 graden Celcius.
20 cm aan de zijkanten en 30 cm aan de bovenkant. Als je meerdere Plug-In batterijen op elkaar stapelt, geldt hetzelfde met 30 cm ruimte boven het bovenste exemplaar.
Zet de batterij op een vorstvrije en veilige locatie met een temperatuur tussen de 10 en 30 graden Celcius. Goede locaties:
- Garage
- Kelder
- Zolder
- Overloop
- CV-ruimte
- Technische ruimte
- Meterkast
De batterij kan niet buiten worden geplaatst.
Nee, we raden af om de batterij aan te sluiten op een stekkerblok of verlengsnoer. Wanneer meerdere apparaten met een hoog stroomverbruik op één stekkerblok worden aangesloten, kan dit leiden tot oververhitting van het stekkerblok of de stekker. Deze zijn niet ontworpen voor langdurige en dagelijkse belasting met hoge stroomsterktes.
Nee, ook zonder zonnepanelen kun je profiteren van de batterij. Dankzij onze slimme aansturing wordt de batterij opgeladen wanneer de stroomprijzen dalen, en kun je de stroom verbruiken tijdens duurdere piekuren.
Ja, je hebt een slimme meter nodig om de batterij te gebruiken.
Ja, je kunt de batterij zelf in een paar minuten installeren.
Momenteel werkt de plug-in batterij alleen met een dynamisch energiecontract van NextEnergy. Anders kun je de batterij nog gebruiken als accu, maar begint deze wel direct op te laden wanneer je de stekker in een stopcontact steekt. In de toekomst zal de batterij ook met andere energiecontracten werken.
Je hebt specifiek de bijgeleverde NextEnergy P1-meter nodig om gebruik te maken van de batterij. Heb je al een P1-meter? Geen probleem! Onze P1-meter heeft een ingebouwde splitter waardoor je ze allebei kunt gebruiken.
Voor de installatie van de batterij heb je het volgende nodig:
- Een wifiverbinding
- Een telefoon of tablet (Android of iOS) met de NextEnergy app geïnstalleerd.
- Een slimme meter
- De bijgeleverde P1-meter
Ook als je nu nog volledig kunt salderen, heeft een Plug-In batterij meerwaarde. Op korte termijn gebruik je meer van je eigen duurzame stroom en verminder je de belasting op het stroomnet. Je bent 's avonds minder afhankelijk van grijze stroom uit kolen- of gascentrales.
Financieel wordt een batterij steeds interessanter, zeker met het einde van de salderingsregeling in 2027 en de toenemende kosten voor teruglevering. Door de groei van zonne-energie zullen de stroomprijzen overdag dalen, terwijl ze 's nachts juist stijgen.
Bovendien biedt de batterij zekerheid bij stroomstoringen - je kunt essentiële apparaten blijven gebruiken tot de storing is opgelost.
Is wachten tot na de salderingsregeling beter? Wij denken van niet. Veel huiseigenaren bereiden zich nu al voor, aangezien het onrealistisch is om alle 3 miljoen Nederlandse huishoudens met zonnepanelen op tijd van een batterij te voorzien.
Het maakt niet uit welke aansluiting je in jouw meterkast hebt. Je steekt de stekker van de Plug-in batterij gewoon in het stopcontact.
Nee je kunt niet direct zonnepanelen in serie aansluiten op de Plug-in Batterij.
De Plug-in Batterij heeft één AC-uitgang die een vermogen van maximaal 1200 watt kan leveren. Via een stekkerdoos kun je meerdere apparaten aansluiten, zolang het totale verbruik binnen deze limiet blijft. Hierdoor is de Plug-in Batterij ideaal voor essentiële apparaten zoals een koelkast, diepvries of cv-ketel in het geval van een stroomstoring.
Je kunt een Plug-in batterij zonder problemen gebruiken in combinatie met een laadpaal. De werking hangt echter af van hoe de laadpaal is ingesteld, wat verschillende scenario's mogelijk maakt.
Wanneer je je auto oplaadt, zal deze stroom uit de batterij halen als je zonnepanelen niet genoeg energie opwekken. Omdat de batterij en de auto niet direct met elkaar communiceren, kun je niet aangeven welke voorrang krijgt. Let ook op dat de meeste elektrische auto's meer stroom nodig hebben dan wat je in de batterij kunt opslaan.
Zeker! In geval van een stroomstoring schakelt de batterij zichzelf uit als beveiliging tegen kortsluiting. Om de batterij als noodstroom te gebruiken, haal je eerst de stekker uit het stopcontact. Daarna sluit je het gewenste apparaat aan op de batterij om gebruik te maken van de opgeslagen energie.
Ja,dat kan. De Plug-in batterij en P1 werken ook wanneer je bij een andere energieleverancier een contract hebt. In dat geval kan je gebruik maken van de zelfconsumptiemodus. Slim op- of ontladen op basis van dynamische tarieven is vooralsnog enkel mogelijk wanneer je een energiecontract hebt bij NextEnergy.
Ja, de P1 meter die je bij de batterij krijgt werkt met alle typen slimme meters. Voor oudere modellen kan het zijn dat er een extra stopcontact nodig is om de P1 meter te voorzien van stroom. Je ontvangt standaard een adapter met de P1 meter, zodat deze met ieder model kan werken.
Nee, je kunt de batterij niet installeren zonder de bijgeleverde NextEnergyP1 meter. Je batterij moet namelijk communiceren met de NextEnergy P1 meter om het actuele stroomverbruik te weten. Zo wordt bepaald of de batterij moet op- of ontladen. Je kunt de batterij wel gebruiken als noodstroomvoorziening door een apparaat aan te sluiten op de batterij.
Nee, dat is (nog) niet mogelijk. De plug-in batterij werkt enkel in combinatie met de bijgeleverde P1 meter.
Elke batterij en omvormer zet een deel van de stroom om in warmte. Hoe efficiënter deze omzetting, hoe minder energie er verloren gaat. In de praktijk hangt dit verlies af van factoren zoals omgevingstemperatuur en de belasting van de omvormer. De Plug-in batterij is gestest onder echte omstandigheden en voor verschillende laad- en ontlaad scenario's. Gemiddeld ligt de efficiëntie tussen de 75% en 85%. Daarmee is dit een van de meest efficiente Plug-in batterijen op de Nederlandse markt.
De Plug-in batterij stopt automatisch met ontladen wanneer de netspanning te hoog wordt, om zo de apparaten in je huis te beschermen (volgens EN 50549-1/2). Aangezien de Plug-in batterij meestal 's nachts ontlaadt, wanneer de netspanning lager is, gebeurt dit in de praktijk vrijwel nooit.
Bij stroomuitval schakelt de batterij automatisch uit om kortsluiting te voorkomen. Je kunt de batterij vervolgens gebruiken als noodstroomvoorziening. Dat doe je door eerst de stekker van de batterij uit het stopcontact te halen. Vervolgens kun je de stekker van het apparaat dat je wil gebruiken in de batterij steken, en gebruik je de opgeslagen stroom.
Ja, de plug-in batterij voldoet aan de Nederlandse wet- en regelgeving voor consumentenproducten. Onze batterij is daarnaast getoetst aan de Europese normering (EN/IEC 50549) die een limiet tot 800 watt toestaat.
Nee, daarvoor heb je toch echt een grotere batterij nodig die professioneel wordt geïnstalleerd. Plug-in batterijen zijn bedoeld om meer uit je zonnepanelen te halen, en zo zelfvoorzienender te worden.
Het antwoord op deze vraag hangt af van de opwerk van jouw zonnepanelen, en je verbruik. Het voordeel van met een hoger vermogen laden is dat de Plug-in batterij sneller opgeladen wordt. Op het moment dat je zonnepanelen met een hoog vermogen energie opwekken wil je een zo groot mogelijk deel van die energie in huis gebruiken of opslaan. Daarbij is zowel het vermogen waarmee je kan laden als de capaciteit van de batterij van belang. Voor de meeste huishoudens zal 1.200W genoeg zijn om het merendeel van de opgewekte stroom op te slaan.
Nee. Als je tijdelijk meer dan 800 watt verbruikt, wordt de extra energie gewoon uit het stroomnet gehaald, zoals je gewend bent. De keuze om het ontlaadvermogen op 800 watt te beperken is wettelijk vastgelegd. Dit zorgt ervoor dat de Plug-in batterij efficiënt en veilig blijft werken. In een gemiddelde woning wordt er meer dan 90% van de tijd niet meer dan 800 watt verbruikt. In de off-the-grid modus kan de batterij tot 1200 watt ontladen.
Dat hangt af van je wensen, je verbruik, en de opwek van je zonnepanelen. De plug-in batterij (master) beschikt over 2,1 kWh capaciteit, maar kan uitgebreid worden met maximaal 4 aanvullende batterijen.
Kijk in de rekentool hoeveel batterijen je nodig hebt om je zelfconsumptie te verdubbelen.
Het uitbreiden van de master batterij met aanvullende batterijen heeft geen invloed op het vermogen waarmee de batterij kan laden of ontladen.
Wil je meer vermogen? Neem dan contact met ons op zodat we de mogelijkheden met je kunnen doornemen.
Ja, hoewel je bij NextEnergy helemaal geen vaste terugleverkosten betaalt, voorkom je die met een batterij ook bij andere leveranciers door je stroom zelf beter te benutten.
Er zijn meerdere factoren die de terugverdientijd bepalen. Je stroomverbruik, het zonnestroomoverschot, de stroomprijs, en bijvoorbeeld overheidsheffingen. We kunnen dus niet meer dan een ruwe schatting geven. Voor eigenaren met een gemiddeld verbruik is de besparing met de salderingsregeling zo'n € 140,- per jaar. Vanaf 2027 (wanneer salderen wordt stopgezet) wordt dat € 240,- per jaar. De terugverdientijd is dus circa 5 jaar. Voor huishoudens zonder zonnepanelen bespaar de batterij ongeveer € 110,- per jaar, met een terugverdientijd van 8 jaar.
Alle stroom die jouw batterij in- en uit gaat is 100% groen. De zonnestroom die je zelf opwekt en opslaat is natuurlijk groen, en ook de stroom die je vanaf het stroomnet kunt opslaan is groen. Bij NextEnergy leveren we namelijk alleen groene stroom uit zon en wind.
De Plug-in batterij is goed beschermd en heeft een alluminium behuizing met beschermingsgraad IP65.
De meeste verzekeraars hebben geen specifieke polisvoorwaarden voor batterijen, maar informeer voor actuele informatie altijd eerst bij je verzekeraar. Het is in ieder geval aan te raden om de batterij precies volgens de instructies te installeren.
Bij het gebruik van allerlei soorten batterijen is er een kleine kans op oververhitting. Gelukkig is dit risico erg klein. De plug-in batterij is ontworpen met veiligheid als prioriteit. Zo beschikt het over:
- Een brandwerende behuizing;
- LFP batterijcellen, die bekend staan om hun uitstekende brandveiligheid;
- Geavanceerde veiligheidsfuncties tegen oververhitting, kortsluiting, en overladen.
Ook is de batterij uitgerust met een interne brandblusser. Gaat er onverhoopt toch iets mis? De sensoren binnen de batterij zorgen er dan voor dat de brandblusser wordt ingeschakeld.
Nee, de batterij moet met stekker geïnstalleerd worden. Ook als je het in de meterkast wil installeren.
Je kunt de capaciteit van de batterij uitbreiden tot 10.560Wh, oftewel ongeveer 10,5 kWh.
De capaciteit is 60Ah/2112Wh, wat neerkomt op ongeveer 2,1 kWh.
De Plug-In batterij produceert maximaal 45 dB, wat ongeveer vergelijkbaar is met een koelkast.
De batterij is 42cm x 28,5cm x 25,5cm (Diepte x Breedte x Hoogte). De uitbreiding units zijn 42cm x 22,0cm x 24,0cm (Diepte x Breedte x Hoogte)
Een enkele batterij weegt 25,3kg. De uitbreiding units wegen ieder 24,0kg.
Voor de meeste huishoudens is 800 watt ontladen voldoende gedurende het grootste deel van de dag. Vooral tijdens nachturen gebruikt een gemiddeld huishouden vaak minder dan 800 watt. Op die momenten kan je huishouden volledig draaien op de energie uit de Plug-in Batterij. Op piekmomenten zal er naast de energie uit de batterij ook energie uit het elektriciteitsnet nodig zijn.
Zeker, op meerdere manieren. Omdat je met de batterij je eigen zonnestroom beter kunt benutten, gaat er minder groene stroom verloren bij het leveren aan het (vaak overvolle) net. Hierdoor blijft het stroomnet ook meteen beter in balans. Natuurlijk komt er CO2 vrij bij de productie van zo'n batterij, maar omdat je minder CO2 uitstoot met jouw zonnestroom dan wanneer je stroom afneemt van het net, is de batterij binnen 3 tot 4 jaar CO2-neutraal.
Tot slot bevat de batterij geen conflict grondstoffen zoals kobalt en mangaan, en zijn de LFP-batterijcellen grotendeels recyclebaar.
Nou en of! Met slimme aansturing laden we jouw batterij automatisch op wanneer de prijzen het laagst zijn. Vervolgens kun je die opgeslagen stroom verbruiken tijdens duurdere uren. Je batterij zit dus niet stil wanneer het bewolkt is.
Nee, de thuisbatterij moet met stekker geïnstalleerd worden. Ook als je het in de meterkast wil installeren.