ZuidasSolar op 10:10

October 19th, 2010 · by Benno Schwarz · Blogs

In het CitizenM hotel aan de Zuidas kwam om 12.00 een groep positieve professionals met een gezamenlijke passie bij elkaar, namelijk Duurzame Energie. Dit voor Zuidas Solar 3000 Challenge in het kader van de ‘global day of doing’ van 10:10.

10:10 is een wereldwijd initiatief waarbij bedrijven en particulieren zich committeren aan 10% energiebesparing binnen 1 jaar.
Alle  workparty’s worden verzameld op www.350.org. In 188 landen vonden vandaag 7347 workparty’s plaats.

Daarnaast draait het om creëren van bewustwording bij een grote groep mensen om zuinig met onze planeet om te gaan.

Zuidas Solar 3000 is de eerste Challenge van de stichting NextEnergy. Het doel is projecten te realiseren binnen 1 jaar, ditmaal: 3000 zonnepanelen op en om de Amsterdamse ZuidAs. NextEnergy heeft als doel de transitie van duurzame energie binnen gebouwen en gebieden te versnellen met concrete projecten.

Benno Schwarz en Jeroen Nagel (mede-initiatiefnemers van NextEnergy) verwelkomden iedereen en legde uit waar het project nu staat. De toegestroomde geïnteresseerden, zelfs uit Arnhem en Apeldoorn, hebben diverse achtergronden, waardoor samen goede ideeën tot stand kwamen. Zo moet er worden gewerkt aan de perfecte business case.
Al snel werd er gesproken over 2 scenario’s:

A. Elk bedrijf aan de Zuidas legt zijn eigen panelen (en is dan ook verantwoordelijk voor financien, installatie en onderhoud. En zodoende krijgt het ook de opbrengst)
B. Een corporatie beginnen waarbij alle werknemers en -gevers aan meedoen.

Scenario B leek de meeste voordelen te hebben. Volgens Ruurd Wiegers, zelfstandig projectmanager is het meest noodzakelijke een goede propositie van kosten, terugverdientijden en onderhoud van de installatie.

Ook was er zeer waardevolle inbreng van een jurist van Houthoff Buruma, een groot advocatenkantoor aan de Zuidas, over het opzetten van de juiste juridische entiteit voor de Challenge.

Jurrian van Oxfam had goede inbreng over het bouwen van een online community en studente Alica van de UvA kwam met het idee om de ZuidAs Solar 3000 Challenge bij de marketingafdelingen van alle energiebedrijven aan te kaarten. Met hen is zij in gesprek voor haar afstudeerscriptie.

Iedereen werd uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de Zuidas Solar 3000 Challenge. Ruurd voegde hieraan toe dat strakke communicatie en vaste bijeenkomst tijden en -dagen hier goed aan doen. Tot 14.30 werd nog flink gediscussieerd over de mogelijkheden en nu op naar de volgende stap: een Business Case starten voor Scenario B in samenwerking met nog meer mensen!

2 Responses to “ZuidasSolar op 10:10”

  1. Doe heel graag mee, Benno! Mooi plan! DOEEEEEN!!!!! Pauline

  2. Pauline,
    Goed te horen. Kom sowieso 9 dec even langs bij Amsterdam Smart City bijeenkomst waar Zuidas Solar wordt gelanceerd. En laten we snel eens afspreken…
    gr Benno

Leave a Reply